Csúcsközelben volt a Mississippi

Hírösszefoglaló
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tennessee állambeli Memphisnél 14,58 méteren tetőzött helyi idő szerint kedd hajnalban a Mississippi. Ezzel Észak-Amerika legnagyobb folyója megközelítette, de nem érte el az 1973-ban elért rekordszintet – jelentette az AP hírügynökség. Akkor a folyó vízszintje elérte a 14,84 méteres magasságot, s nyolcvanezer négyzetkilométernyi területet árasztott el, ötszáz ember életét követelve. A szakemberek szerint hetekig eltarthat, míg visszatér eredeti medrébe a folyó, amelynek árterületeiről az elmúlt napokban több mint 1300 családot költöztettek ki otthonából.
Barack Obama amerikai elnök az elmúlt időben nyolc államban hirdetett ki szakaszosan szükségállapotot a 3800 kilométeres Mississippi mentén és a folyó torkolatánál felkészültek a helyiek a legrosszabbra – olvasható a hírügynökség jelentésében. Biztonsági intézkedésként New Orleans közelében a szakemberek hétfőn kinyitották a zsilipeket, ezzel nagy mennyiségű vizet engedve a Pontchartrain tóba.
Az Egyesült Államokban több tíz millióan laknak napjainkban árterületen, ezeknek az embereknek azonban csak egy kis része – egyes számítások szerint 5,6 millió – rendelkezik biztosítással – olvasható az ABC News internetes honlapján. Ahogy a televíziós csatornák egyre több képet mutatnak a mostani áradásokban mindenüket elvesztett emberekről, sokan felteszik a kérdést: elkerülhető lett volna a költséges kárelhárítás, ha eleve szigorúbban bírálják el az építési engedélyeket?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.