Dánia újra ellenőrizni fogja a határait

Néhány héten belül Dánia felújítja a határellenőrzést a Svédországgal és Németországgal közös határain – jelentette be Koppenhágában Claus Hjort Frederiksen pénzügyminiszter.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés visszaállításának dacára Dánia továbbra is részese marad a schengeni egyezménynek. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter ugyancsak elképzelhetőnek tartja, hogy szükség esetén hazája átmenetileg viszszaállítsa a határellenőrzést az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt.
A német hírügynökség megjegyezte: az Európai Bizottság meg akarja vizsgálni, vajon a koppenhágai intézkedés nem jelenti-e az egyezmény megsértését. A német kormány belügyminisztere élesen bírálta a döntést. Hans-Peter Friedrich az előzetes egyeztetést hiányolta, és hangsúlyozta, hogy az utazási szabadságot minden körülmények között meg kell védeni. Az uniós belügyminiszterek – köztük Pintér Sándor – Brüsszelben egyeztettek a schengeni egyezmény jövőjéről.

Bővebben a 8. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.