David Helfgott Liszt előtt is tiszteleg

Vakulya Eszter
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Helfgott lép színpadra vasárnap nyolckor a Budapest Kongresszusi Központban, a világhírű ausztrál zongoraművész ezúttal Liszt Ferenc emléke előtt is tiszteleg, a 200 éve született zeneóriás b-moll szonátája mellett Bach-, Mendelssohn-, Chopin- és Rachmanyinov-műveket hallhatunk tőle. Helfgott ritkán szólókoncertezik, ezért is nagy esemény, hogy Budapesten lép fel.
Akinek a kiváló művész neve nem ismerős annyira, élete és karrierje azok előtt is nyitott könyv, hiszen az ő igaz története alapján készült a világszerte sikerrel bemutatott Ragyogj! című filmdráma. Zsarnoki apja ugyanis nem hagyta saját útját járni, nem engedte, hogy a szintén világhírű hegedűművész, Isaac Stern taníttassa, mindenáron zongoraművészt akart a matematikában és a sakkban is tehetséges fiából. David Helfgott Londonban tanult a Royal College of Music-ban, ahol Rachmanyinov 3. zongoraversenyének előadása után idegösszeomlást kapott. Sokáig úgy tűnt, nem lép többet színpadra, a nyolcvanas években azonban megismerte jelenlegi feleségét, Gilliant, akinek segítségével visszatért régi önmagához és a koncertezéshez is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.