Deme: Az MSZP tudott a sikkasztásokról

Podolák György MSZP-s politikus tudott azokról a rendszeres sikkasztásokról, és beavatkozást is ígért az ügyekben, amelyeket a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában folytatott a vezetőség korábban – állította tegnap a tanintézményben 2009 januárjában elkövetett kettős gyilkosság miatt indított büntetőper másodrendű vádlottja, az egykor szintén az MSZP-t erősítő Deme Gábor a Fővárosi Bíróságon.

Csibra Tibor
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deme nyomozati vallomását megismételve elmondta, az iskolában történt gazdasági bűncselekményekről többször beszélt Podoláknak, aki megígérte neki, igyekszik megoldást találni. Podolák György – akit a büntetőperben tanúként hallgat meg később a bíróság – a Hír TV érdeklődésére tegnap tagadta, hogy tudomása volt a sikkasztásokról, és Demével való kapcsolatát lényegesen felületesebbnek igyekezett lefesteni, mint a vádlott.

*

Deme Gábor ugyanakkor kitart korábbi vallomása mellett, amely szerint a kettős gyilkosság napján is egyeztetett Podolákkal.
Mint arról beszámoltunk, a kedden kezdődött per elején Deme kijelentette: a csepeli iskolában rendszeresen sikkasztott a vezetőség, és az elcsalt összegek az MSZP finanszírozását szolgálták, azok egy részét a baloldali párt rendezvényeire költötték. A vádlott kijelentette, a gyilkosságok egyik áldozata, Takács József igazgató is részt vett a csalásokban, s arról sokaknak volt tudomása az MSZP-ben. Deme vallomása szerint a sikkasztásokról bizonyítékokat is készített, azokat CD-n tárolta s az iskolában rejtette el, de ezek nem kerültek elő. A másodrendű vádlott tegnap úgy nyilatkozott, a csepeli tanintézményből nemcsak a jelenlegi büntetőper irataiban felsorolt hatmillió forint tűnt el, hanem ennek az összegnek a többszöröse.
Egyelőre nem részletezte kedden tett rejtélyes kijelentését a kettős gyilkosság feltételezett elkövetője, Kun Tamás. Szavai szerint a bűncselekmény érintettjei között magas rangú rendőrök, baloldali politikusok és egy volt miniszter is szerepel. A hallgatag Kun továbbra is tagadja, hogy ő lőtte le engedély nélkül tartott pisztolyával Takács József igazgatót és a vele lévő Papp László tanárt. Mint ismert, Papp zsebében egy bekapcsolt diktafon felvette a gyilkosságok hangjait, a rendőrség ezek alapján órák múlva őrizetbe vette Kunt és Demét. A terheltek együtt vitték el az iskolából a térfigyelő kamerák felvételeit tartalmazó szervert, amelyet Deme egy azóta is ismeretlen helyen rejtett el. A szocialisták egykori üdvöskéje tegnap úgy nyilatkozott, hogy ösztönből cselekedett, amikor a kettős gyilkosság után magával vitte a számítógépet, majd vásárolni ment egy áruházba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.