Döntött a hazai pálya hátránya

Munkatársunktól
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Győri Audi ETO a SYMA-Vác feletti kettős győzelemmel (24-18 és 34-31) már korábban bejutott a női kézilabda-bajnokság döntőjébe, tegnap pedig csatlakozott mellé a DVSC-Korvex, amely hetesekkel verte Budapesten az FTC-Rail Cargo Hungariát.
Ezen az ágon kiélezettebb és kalkulálhatatlanabb csata zajlott, hiszen az első felvonást a Debrecen nyerte 38-32-re a Népligetben, majd a másodikat a Fradi 34-29-re, ugyancsak idegenben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ugyanebben az időszakban a fővárosiak úgy léptek tovább a KEK elődöntőjében, hogy Metzben négy góllal győztek, ám otthonukban kettővel kikaptak, akár új fogalmat is alkothatunk: a hazai pálya hátránya. Bár ez így önmagában nyilván nem igaz, az kétségtelen, hogy a tegnapi, utolsó rangadó végkimenetele abszolút kétesélyesnek tűnt. A tét pedig igen nagynak, mert a győztes minimum második, így indulási jogot szerez a Bajnokok Ligájában.
Az első félidő második felében úgy látszott, a hazai pálya átka szertefoszlik, mert bár Zácsik combsérülése miatt átmenetileg kiválni kényszerült, a Ferencváros 12-12-ről hatgólos vezetést szerzett, és 19-15-ös előnnyel vonulhatott szünetre. Ám azt követően rossz szokását megtartva meghosszabbította a pihenőt, a debreceniek kinyíló védekezésére nem több, hanem a korábbinál kevesebb mozgással reagált. Így a vendégek felzárkóztak, egyenlítettek, sőt fordítottak, és a rendes játékidő végén már az FTC kapaszkodott a döntetlenért. Amelyet 29-29 formájában elért, így büntetőpárbaj határozott a továbbjutásról. Ezt a mérkőzés addigi képének megfelelően a koncentráltabb DVSC nyerte, szurkolói pedig eufóriában ünnepelték, hogy megismétlődik a tavalyi finálé szereposztása. Köstner Vilmos vezetőedző az alkalomhoz illő emelkedettséggel mondta: „Ebben az évben nagyon sok rossz és nagyon sok jó ért minket, de ez a mostani mérkőzés mindent felülírt. Sikerünket anyák napján egy éve elhunyt édesanyámnak ajánlom.”
A fradisták eközben érthetően lógó orral vonultak az öltözőbe, és paradox módon talán éppen abból meríthetnek erőt, hogy a KEK-döntő első felvonását május 8-án nem a Népligetben, hanem Dabason – ha úgy tetszik, semleges pályán – rendezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.