Egerek lepték el több Tesco áruház tejsorait

Egerek lepték el a Tesco egyes magyarországi áruházait. A fertőző agyhártyagyulladást és szalmonellát is terjesztő rágcsálók miatt be is zárhatnák a boltokat. Angliában történt már ilyen, az ottani közegészségügyi hatóság szerint a higiéniai előírások megszegése mellett több szabálytalanság következménye volt az egérinvázió.

Bákonyi Ádám
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg egerünk van az állateledelsoron és a tejsoron. A ti feladatotok evvel kapcsolatban a dolgozók figyelmének a felhívása arra, hogy jelezzék felétek, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót, netán egeret látnak az éjszakai vagy nappali töltés során – olvasható a Tesco minőségbiztosítási vezetőjének elektronikus körlevelében. A lapunk birtokába jutott dokumentum szerint a multinacionális vállalatnál tisztában vannak azzal, hogy „az egerek miatt bezárhatják az egész áruházat”, ezért napi szintű kontrollra van szükség.
Tény, hogy a szakirodalom szerint az egerek által terjesztett betegségek közül a fertőző agyhártyagyulladás és a szalmonella a legjellemzőbb. A kórokozó természetes forrása maga az egér, amit ürüléke, orrváladéka vagy nyála útján terjeszt, s a vírussal szennyezett élelmiszeren, esetleg vízen keresztül vagy az egér érintésével jut az ember szervezetébe. Az élelmiszer-előállító és -feldolgozó helyek egérmentességének biztosításában ezért a megelőzésé a főszerep.
Egerek miatt a vállalat anyaországában, Angliában is zártak már be Tescót, méghozzá Birminghamben. Az ottani közegészségügyi hatóság szerint a higiéniai előírások megszegése és több szabálytalanság következménye volt az egérinvázió.
Azt, hogy a Tescónál nem új keletű probléma az egerek jelenléte, több korábbi híradás is alátámasztja. Lapunk múlt év végén számolt be arról, hogy csaknem háromszáz kilónyi, bélsárral szennyezett csirkehúst zároltatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a Tesco egyik magyarországi áruházában, míg egy másik üzletben egeret találtak az akciós termékben.
A veszély ellenére a hivatal csupán 850 ezer forintra bírságolta, és 50 ezer forint eljárási költség megfizetésére kötelezte a Tescót, amely nem is fellebbezett, hanem azonnal fizetett.
Alig pár napja derült ki, hogy az MGSZH szerint a Tesco nagy mennyiségű, több mint négytonnányi, növényvédő szerrel szennyezett paradicsomot értékesített. A multinacionális vállalat „mindössze” 220 kilogrammnyi szennyezett zöldárut ismert el. A hivatal azonban most sem mutatkozott túl szigorúnak: míg a forgalmazó cég 1,8 milliós bírsággal úszta meg az ügyet, addig a Tesco ártatlannak találtatott.
Az egerekről szerettük volna megtudni a Tesco álláspontját, ám kérdésünkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.