Egérnyomokat találtak több Tescóban

Öt helyen találtak egerek jelenlétére utaló nyomokat az élelmiszer-ellenőrök, miután a vidékfejlesztési miniszter a múlt héten elrendelte az összes hazai Tesco áruház rendkívüli vizsgálatát. A hivatal minden részletre kiterjedő ellenőrzése ugyanakkor a Tesco szerint azt bizonyítja, nincsenek egerek a hipermarketekben. Az egyik üzletből lapunkhoz eljuttatott terméklista szerint számos tej- és hústerméket is lefoglaltak a szakemberek bevizsgálásra.

Vass-Gabay Dorka
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt Tescóban találtak egérnyomokat a vizsgálódó szakemberek – jelentette be Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeleti és agrár-szakigazgatási államtitkár tegnap a köztévé reggeli adásában. Az áruházláncnál azután rendeltek el rendkívüli vizsgálatot, hogy lapunk megírta: a cég belső körlevélben figyelmeztette egységeit a rágcsálók elszaporodására. Kardeván Endre azt ugyanakkor elismerte, nem volt szerencsés, hogy a vizsgálatot két nappal annak megkezdése előtt rendelték el, ugyanakkor az ellenőröket nem zavarta, hogy a Tesco láthatóan készült az ellenőrzésre.
Ismeretes: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter múlt pénteken a sajtóban jelentette be, hogy hétfőtől átfogó vizsgálatot rendel el az összes hazai Tesco áruháznál. Ennek köszönhetően a Tescónak két teljes napja volt arra, hogy rendet tegyen a saját háza táján. A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei pár nap alatt el is végezték a vizsgálatot az áruházakban, és öt olyan üzletet találtak, ahol egerek jelenlétére utaló nyomokra bukkantak. Az MGSZH hivatalos közleményében úgy fogalmaz: „a nyilvántartott 205 darab Tesco áruházból 187-ben történt meg az egységes szempontok szerinti célzott ellenőrzés. Öszszesen öt áruháznál kellett bírságot kiszabni, mert kártevők jelenlétére utaló nyomokat találtak az ellenőrök. Három esetben már kiszabták a bírságot együttesen 745 000 Ft értékben, további két esetben az összeg megállapítása még folyamatban van.”
Az áruházlánc Nincs egérinvázió a Tescóban címmel tegnap kiadott közleményében azt írja: a vizsgálat szerint a lánc 97 százalékban megfelel a higiéniai előírásoknak, a talált apróbb mulasztások elsősorban adminisztratív jellegűek, ilyen, hogy egyes helyeken a rágcsálócsapdák elhelyezése nem volt megfelelő. A Tesco büszkén állítja, ez az eredmény kiemelkedően jónak számít. Arról az öt üzletről azonban, ahol az ellenőrzéseket végző szakemberek rágcsálókra utaló jeleket találtak, nem szól a közlemény. Mint ahogy a szakemberek által lefoglalt tej- és hústermékekről sem. Egy, a lapunk birtokába eljuttatott lista szerint a hét elején tételenként ezres nagyságrendben foglaltak le tojást, kefirt, joghurtot, pizzát, csirkehúst, valamint különböző májas élelmiszereket egy áruházban. A bevizsgálásra lefoglalt áruk egy része a Tesco saját forgalmazású terméke. Kérdés, ha nem ellenőrzik megfelelően az előhűtött (gyorsan romló) termékeket akkor, amikor országos ellenőrzésre számítanak, mi lehet akkor, ha „normál” üzemmódban dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.