Egy óriásplakát szélére

Körmendy Zsuzsanna
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek félreértések, csak nem értések. Ez jutott eszembe, amikor az LMP sajtóközleményét elolvastam a kormány abortuszellenes kampányáról. Az LMP nem pusztán félreérti a kormány üzenetét a magzatvédelem ügyében, hanem egyszerűen nem érti, miről van szó.
Az ellenzéki párt kifogásolja, ahogyan a Fidesz óriásplakátokon állást foglal a magzatvédelemmel kapcsolatban. A plakáttal semmi baj nincsen, az LMP-vel van baj. Az általuk kifogásolt szöveg így szól: „Azt megértem, ha nem vagy kész rám, … de inkább adj örökbe, hadd éljek!” A képen egy magzat látható az anyaméhben, a kérés kvázi az ő nevében fogalmazódik meg. A további szöveg minden szubjektivitás nélküli, tárgyilagos adat: „Magyarországon évente több ezer gyermek lesz abortusz áldozata. Magyarországon másfél ezren várnak örökbe fogadható gyermekekre.”
Azt gondolom, hogy ez egy korrekt, nem szájbarágós üzenet. Az a lényege, hogy inkább szüld meg a gyerekedet, mint hogy megfoszd őt a megszületés lehetőségétől. Az üzenet nem megbélyegző, aminek csak örülni tudunk, megtapasztalván, hogy a jobboldalon néhány hordószónok könynyen elragadtatja magát magzatvédelem-témában, aki amúgy néhány küretre már elzavarta otthon az asszonyt.
Az LMP lazán, fiatalosan és harcosan, kormányellenesen áll a kérdéshez. „Az óriásplakátokon a magzat szájába adott mondatok sajnos nem a nem kívánt terhességek megelőzését, a felelős szexuális magatartást, a védekezést szolgálják, hanem épp ellenkezőleg: felmentik azt, és »ha már egyszer megesett« alapon az örökbe adásra buzdítanak. Ha közelebbről ismerné a mai fiatalokat a kormány, akkor tudná, ez az üzenet így fordítódik le: »Nem kell vigyáznunk, legfeljebb majd örökbe adom.«”
Nem, kedves LMP-sek, nem ez az üzenet. Az önök helyében én ennyire azért nem becsülném le a fiatalokat. Nagyon ostobának kell lennie valakinek ahhoz, hogy azt gondolja, egy szülés az semmi, jöhet a szex, a gyereket elsózzuk az államnak, mi meg éljük tovább a világunkat. A kormány által megfogalmazott üzenet messze nem felelőtlenségre buzdít, hanem azt a rossz döntést akarja megelőzni, ami a megfogant élet erőszakos megszüntetése nyomán beláthatatlan testi és lelki következményekkel jár.
Sajátságos, hogy az LMP ebből az üzenetből szinte semmit nem ért. Amelyben pedig még az is ott rejlik, hogy ha nagyon fiatalon teherbe estél, s úgy érzed, gyerekedet nem tudod felnevelni, ne titokban szüld meg, és ne a kukában végezze az a szerencsétlen kis lény, mert az élet szent, és miként te, úgy ő is Isten teremtménye. Emlékeztetnék arra, hogy a napokban megint a kukában találtak meg egy halott csecsemőt. Van-e az LMP-nek egy kicsit több mondandója erről, mint hogy „több gumióvszert a fiatalságnak”?
De hogyan is érthetné az élet nem individuálisan felfogott védelmét egy párt, amely az individuumból indul ki, és oda is tér vissza. Más a számára nincsen. A haza szót sem használja, mert az nem trendi, a magyarok neki „szittyák”, akikre, különösen nagyobb társaságban ironikus megjegyzéseket tesz. Mintha ő a Fokföldön élne, vagy szanszkritul beszélne.
Kétféle ember van. Az egyik, ha valami nem tiszta előtte, szeretné jobban érteni. A másikat elégedetté teszi, ha valamit nem ért, és megpróbálja igazsággá avatni.
A félreértés a pártok csatáiban nem értéssé válik. A politika ezt óriási leleménnyel kamatoztatja. Talán így biztatják egymást a képviselők a Parlament folyosóin: „Az istenért, nehogy megértsük ellenfeleinket, hiszen attól gyengébbek leszünk!” Nem véletlen, hogy nincsenek termékenyítő viták sem a parlamentben, sem a közéletben. Csak hangzatos, vagdalkozó elbeszélések egymás mellett. Ráadásul az abortusz az a hálás téma – nem véletlen, hogy az LMP lecsapott rá –, amellyel két perc alatt nagyszerűen ki lehet élezni az indulatokat, hiszen nagyon kevés ember van, akit életében ez a probléma sosem érintett, így vagy úgy.
De minden politikusnak tudnia kell, hogy az abortusz legalább annyira a férfiak ügye is, mint a nőké, csak éppen a nők hordozzák a szó szoros értelmében a végső döntés felelősségét.
Az LMP alighanem eljutott odáig, hogy az abortusz ügye a nők ügye, és talán egy kicsit a férfiaké is, hiszen óvszerpropagálásban ez a párt remek.
Most már csak azt kellene megérteniük, hogy az abortusz nők ügye, férfiak ügye, de a születendő gyermek és bizony az ország ügye is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.