Egyetlen kamara kell az országnak?

A jelenleg szétaprózott kamarai rendszert a Magyar Gazdasági Kamarának kellene összefognia, s egységesen kirótt ötezer forintos tagdíj mellett kötelező lehetne a tagság a vállalkozások számára – állítja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). Ugyanakkor a kamarai elnök helyteleníti, hogy az agrárkamara alá tartozzanak a kereskedelmi vállalkozások.

Hajdú Péter
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen, erős felhatalmazással bíró kamarára van szüksége az országnak Magyar Gazdasági Kamara (MGK) néven – áll a VOSZ tegnap megjelent állásfoglalásában, amellyel a szakmai vitára bocsátott agrár-, illetve ipari és kereskedelmi kamarai törvényjavaslatokban foglaltakra reagáltak. Ezzel megszűnne a területi ipari és agrárkamarák párhuzamossága, s egyszerűbb és olcsóbb lenne a gazdasági önkormányzat működése. Az egységes rendszeren belül szektoronként alelnök irányítása alatt tevékenykednének az ipari, a kereskedelmi, a mezőgazdasági és a szolgáltatási vállalkozások, azaz a fontos nemzetgazdasági ágazatok képviselete megfelelő szintre kerülhetne. Tarthatatlan, hogy az ipari és agrárkamarai törvényjavaslatban eltérő tagdíjat vetnének ki. Egységes, ötezer forintos éves díjat kellene előírni a regisztrált kamarai tagoknak, s ezzel megoldódna a tagdíjmentes vállalkozások nyilvántartásának problémája is. A kibővült feladatkörű MGK működésének pénzügyi finanszírozásában pedig döntő részt kellene vállalnia a költségvetésnek.
– Többféle szakmai megoldás létezik a kamarák szabályozására. A jelenleg közigazgatási egyeztetésen lévő elképzelés szerint egymás mellett működik a kereskedelmi és iparkamara, illetve az agrárkamara – fejtette ki lapunknak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Pontosan el kell határolni, hogy a gazdaság mely területe kerül az egyik és a másik kamara alá. Az agrárkamara élelmiszer-kereskedelemre kiterjesztett fennhatósága hibás elgondolás. Ennek jegyében a textil- vagy a bútoripar is idetartozhatna, hiszen e termékek is mezőgazdasági alapanyagok feldolgozásával készülnek. Az agrárkamarának kizárólag a földműveléssel, állattenyésztéssel, erdő- és vízgazdálkodással közvetlenül kapcsolatban lévő vállalkozásokra kellene kiterjednie. A kereskedő cégek kinyilvánították: az iparkamarákhoz tartozóknak érzik magukat.
A témában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentben kijelentette, a törvénytervezet előkészítése a végénél tart, s hamarosan indulhat a társadalmi vita. Ebből kivonják azokat a paszszusokat, amelyek társadalmi vitája nem kötelező, illetve amelyek tárgyalása sértené hazánk érdekeit. A miniszter hangsúlyozta, korábban már egyeztettek a munkavállalói és a munkaadói szervezetekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.