Éleződik az ellentét Pakisztánnal

Oszama bin Laden Iszlámábádhoz közeli rejtekhelyének leleplezése s az al-Kaida vezérének megölése után tovább nőhet a feszültség az Egyesült Államok és Pakisztán között.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem célpont. Oszama bin Laden, az al-Kaida hálózat első számú vezetőjének likvidálása miatt tegnap összeült a Terrorellenes Koordinációs Bizottság; a testület tagjai szerint nincs olyan információ, amely szerint Magyarország egy esetleges terrortámadás célpontja lenne – tájékoztatta a Terrorelhárítási Központ az MTI-t. A bizottságot a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János dandártábornok hívta össze. „Az ülés az elmúlt napok nemzetközi eseményei miatt vált szükségessé, tekintettel az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet első számú vezetőjének likvidálására” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, Magyarország a terrorizmus elleni küzdelemben szövetséges nemzetekkel közösen részt vállal Európa biztonságának megőrzésében. A Terrorellenes Koordinációs Bizottság tagjai megerősítették: „egyik szervezetnél sem keletkezett olyan információ, amely szerint Magyarország egy esetleges terrortámadás célpontja lenne”. A testületi tagok megállapodtak abban, hogy tekintettel a kialakult helyzetre még szorosabbra fűzik együttműködésüket és minden, a témával kapcsolatban felmerülő információt azonnal megosztanak egymással. A közleményben emlékeztettek: a Terrorellenes Koordinációs Bizottságot a kormány abból a célból hozta létre, hogy előmozdítsa a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésben vállalt kötelezettségeink teljesítését, az országot esetlegesen fenyegető terrorcselekmények felderítését, azok megelőzését. Tegnap a brit rendőrség őrizetbe vett öt férfit a sellafieldi nukleáris létesítmény közelében a terrorizmusellenes törvény alapján. David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida-vezér halálát követően Nagy-Britanniának különösen ébernek kell lennie a terrorizmusellenes küzdelemben. Az al-Kaida 2005-ben Londonban öngyilkos merényletet követett el, amelynek során 52-en haltak meg. (MN)


Pakisztán washingtoni nagykövete, Huszein Hakkani szerint Iszlámábád alaposan kivizsgálja, a pakisztáni hírszerzés miért nem derített korábban fényt arra, hogy Oszama bin Laden Iszlámábád közelében él. Mint fogalmazott, nyilvánvalóan működött egy Bin Ladent támogató rendszer, csak az a kérdés, hogy ez a hálózat a pakisztáni kormányon belül vagy a társadalom szintjén létezett. John Brennan, a Fehér Ház terrorelhárítási főnöke közölte, az a körülmény, hogy Bin Ladent Iszlámábád közelében ölték meg, felveti a kérdést, miképpen sikerült a terroristavezérnek ilyen sokáig elkerülnie elfogatását. Pakisztán ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az amerikai művelet miatt, és figyelmeztetett, hogy hasonló egyoldalú, felhatalmazás nélküli akciókra a jövőben nem kerülhet sor.
Oszama bin Laden megtalálásához olyan információk vezettek, amelyeket a CIA kelet-európai titkos börtöneiben évekkel ezelőtt fogva tartott, terroristagyanús személyekből szedtek ki – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. Ezek a foglyok beszéltek a CIA vallatóinak egy futárról, akiről annyit tudtak, hogy Bin Laden bízik benne. Négy évbe telt, mire kiderült, hogy a kuvaiti születésű Sejk Abu Ahmedről van szó, és újabb évek kellettek ahhoz, hogy a futár nyomára bukkanjanak. Hírszerző ügynökök a tavalyi év közepén tudták lehallgatni egy olyan beszélgetését mobiltelefonon, amely alapján azonosították lakhelyét, az egymillió dollár költségen, 2005-ben felépült, erődszerű abbottábádi házat. Egyelőre nem tudni, hogy maga Bin Laden mióta élt a házban.
Közben a rajtaütés körülményeit már hivatalosan is vizsgálnák. Az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának elnöke, Carl Levin bejelentette, hogy szeretnék megtudni, az akció közben milyen helikopter is zuhant le Abbottábádban. A roncsról nyilvánosságra került fotók alapján ugyanis vita támadt repülési szakértők között, amelynek lényege, hogy korábban senki sem látott ilyen típusú helikoptert. Vagy megtévesztésről, vagy egy teljes titokban kifejlesztett új típusról lehet szó – vélik.
Érdekes véleményt fogalmazott meg Petr Hájek, a cseh államfői hivatal helyettes vezetője, aki kétségbe vonta a terroristavezér haláláról szóló amerikai bejelentést. Kifejtette: mediális fikcióról, felnőtteknek szánt, a jóról és a rosszról szóló meséről van szó csupán. A Václav Klaus egyik legközelebbi munkatársaként ismert Hájek már évek óta hangoztatja, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás szervezői az amerikai titkosszolgálatok is lehettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.