Éleződő MSZP-s pártharc

Gyurcsány Ferenc Szegeden lényegében elismerte, hogy az MSZP jelenleg nem alkalmas a kormányzásra.

Munkatársainktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt kormányfő úgy fogalmazott: „Nem lenne jó sem az országnak, sem nekünk, ha ez a kormány holnap megbukna.” Szerinte a pártnak 2014-re kell felkészülnie. A volt miniszterelnök pártszavazási kezdeményezése kapcsán Veres János volt pénzügyminiszter is jelezte, mások mellett ő is előáll egy új kérdéssel, bár azt egyelőre nem fedte fel, hogy mivel. A szocialisták belső politikai világa szempontjából érdekes lehet az is, hogy kiket tekintenek majd szavazásra egyébként alkalmas párttagnak, hiszen egészen eltérő számokat lehet hallani arról, hogy hány tagja van az MSZP-nek. Van egy harmincötezres taglétszám, ebből azonban akár tíz-tizenkét ezer tag fiktív lehet, akiket még Hagyó Miklós és csapata léptetett be az MSZP-be. Figyelemre méltó az is, hogy egyes hírek szerint öt-hat ezer személy fizet tagdíjat. A tagdíj alapfeltétele annak, hogy valaki úgy tekintsen magára, mint az MSZP tagjára.
A volt miniszterelnök szerint provokáció történt a szerdai frakcióülés előtt, amelynek kiindulópontja a Magyar Nemzetnek a Demokrata Párt megalakulásáról szóló cikke volt. A politikus kifogásolta, hogy minderről úgy írtunk, mintha az „Gyurcsány pártja” lenne. A Népszabadság egyébként több független forrásra hivatkozva azt írta, hogy Vitányi Iván, Gyurcsány megingathatatlan támogatója, a frakció előtt kijelentette: „a Demokrata Párt alakulásáról a Demokratikus Koalíció Platform tavasszal tárgyalt az elnökségi ülésén”. Medgyessy Péter pedig arról beszélt, hogy Gyurcsány liberális baloldali értékeket képvisel, amit az MSZP-től függetlenül kellene érvényesítenie, és olyan hibákat követett el, amikért ma vezekelnie kell.

Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.