Elismert kárpátaljai zaklatás

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elismerte, hogy kihallgatják azokat az ukrán állampolgárokat, akikkel kapcsolatban felmerült annak a gyanúja, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek – erősítette meg Marina Osztapenko, az SZBU sajtószóvivője az amerikai Szabadság Rádiónak adott interjújában.

Pataky István
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős állampolgárok. A Razumkov Központ felmérése szerint Ukrajnában az állampolgárok több mint 49 százaléka szeretné felvenni egy másik ország állampolgárságát is. Nem hivatalos adatok szerint ma Ukrajnában legalább 250 ezer kettős állampolgár él. A kijevi Vlaszty Gyenyeg című folyóiratnak adott interjújában Jurij Romanenko politológus azt állítja, hogy az ukrán parlamenti képviselők 70-80 százalékának, valamint a kormány és az elnöki adminisztráció több tagjának a zsebében is ott lapul az ukrán mellett legalább egy, valamely más állam által kiállított személyi igazolvány. (Sz. G.)


Osztapenko szerda este adott interjújában reagált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) az ukrán államfőhöz írt levelére, amelyben a magyar érdekvédelmi szervezet arra kérte Viktor Janukovicsot, hogy állítsa le az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatnak a sztálini időkre emlékeztető eljárását, amely az ukrajnai magyar nemzetiségű állampolgárok megfélemlítésére irányul. Interjújában a szóvivő elismerte, hogy az „SZBU foglalkozik a helyzettel”, ám hozzáfűzte azt is, hogy az SZBU kizárólag a hatályos törvények keretei között és az ukrán állami érdekek jegyében cselekszik. Hangsúlyozta: semmiféle kínzás nem fordult elő, minden a törvényesség és az emberek, Ukrajna állampolgárai iránti tisztelet szellemében történt. A rádióadásban megszólaló Ivan Zajac, a nacionalista Ukrán Néppárt parlamenti képviselője viszont úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgársággal rendelkező személyeket mindenképpen felelősségre kell vonni. Szerinte ugyanis a kettős állampolgárság, amelyet Ukrajna szomszédai bizonyos esetekben technológiaként alkalmaznak, nagyon sok jogi és egyéb kötelezettségekkel összefüggő problémát vet fel. Szerinte ezt használták ki a Grúzia elleni háború kirobbantására is. Vitalij Bala ismert politológus szerint az államnak nem kellene büntetnie a kettős állampolgárságú személyeket, az állampolgárságtól való megfosztás amúgy is hosszadalmas eljárást igényel. Úgy vélte, a kérdés kezelésében fel kell hagyni az érzelmekkel és annak hangoztatásával, hogy veszélybe kerültek a nemzeti érdekek.
Az ultranacionalista Szvoboda párt támogatásáról biztosítja az SZBU Kárpátalja megyei főosztályát azoknak az ukrán állampolgároknak a kihallgatását illetően, akiket a titkosszolgálat a magyar állampolgárság felvételével gyanúsít. A helyhatósági választásokon Nyugat-Ukrajnában jelentős államhatalmi pozíciókhoz jutott – és mértékadó ukrán szakértői vélemények szerint az ukrán és orosz titkosszolgálatok által pénzelt és nemzetiségi ügyekben bujtogatott – Szvoboda a közleményében arra is felhívja az SZBU figyelmét, hogy a KMKSZ és annak vezetője, Kovács Miklós Ukrajna szuverenitásának az aláásására irányuló tevékenységet folytat, amelyet szerinte magyarországi „sovén revansista erők” irányítanak. A KMKSZ-elnök egyébként tegnap az MTV Ma reggel című műsorában azt mondta, miután Ukrajna nem jogállam, mindenfajta törvényi felhatalmazás nélkül kirúghatnak munkájukból vagy megakadályozhatnak a határátkelésben embereket, holott az ukrán büntető törvénykönyv sem tekinti bűncselekménynek a kettős állampolgárságot. A reggeli műsorban Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár azt mondta, azért is megdöbbentők a Kárpátaljáról érkező hírek, mert a kijevi kormány eddig nem fogalmazott meg aggodalmakat az egyszerűsített honosítással kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.