Elvarrt szálak a vesztegetésben

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvarrták az MSZP-s pártfinanszírozási szálakat a nyomozók a Honvédelmi Minisztérium előző vezetőinél feltárt vesztegetés ügyében – állította tegnapi számában a Heti Válasz. A lap értesülései szerint a katonai ügyészség a terhelő vallomásokban szereplő adatok ellenére nem foglalkozott az utóbbi évek legnagyobb korrupciós botrányában felmerülő szocialista pártfinanszírozási vonallal és Juhász Ferenc és Szekeres Imre szocialista politikusok, volt honvédelmi miniszterek esetleges érintettségével.
A cikkben felidézik azt a Magyar Nemzetben elsőként megjelent információt, hogy a katonai ügyészség nyomozati iratai szerint a HM-nél az előző ciklusokban tevékenykedő vezető főtisztek egy jól bejáratott, egyszerű korrupciós modellt alkalmaztak. Visszagyűjtötték a saját területükön aktív minisztériumi beszállítóktól a szerződéses összegek öt-tíz százalékát. Erre a HM vagyonkezelésében álló cégeken keresztül volt lehetőség, mert ezek a társaságok számos esetben kiiktatták a versenyeztetést.
A lap megemlíti a gödi csapatpihenő ügyét, amelynek üzemeltetését a HM rekreációért felelős szerve a szaktárca legnagyobb vagyonkezelő cégére, a HM EI Zrt.-re bízta, de a munkát végül egy olyan magánvállalkozó végezte el, aki részt vett a vesztegetési ügy egyik fő gyanúsítottja, Oláh János dandártábornok, volt védelemgazdasági főosztályvezető tokaj-hegyaljai családi panziójának kivitelezésében.
A Heti Válasz emlékeztet arra a – sajtóban több helyen megjelent – tanúvallomásra is, amelyben Huszti András, a HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóságának volt főigazgatója azt állítja: Zámbori Mihály, Juhász Ferenc egykori kabinetfőnöke arra utasította, hogy szerződjön a szocialistákhoz – főként a volt MSZP-elnök Kovács Lászlóhoz – köthető In-Kal Security Kft.-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.