Eredményes adókísérlet a Dunántúlon

Törvényes úton legális adóparadicsomot hozott létre Tápszentmiklós község. Nem ez az egyetlen magyarországi kistelepülés, amely megpróbál átlépni saját pénzügyi korlátain, e dunántúli falu azonban – úgy tűnik – sikerrel is jár.

2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újlengyel és Komlóska két éve indultak el az adóparadicsom felé vezető úton, aminek eredményeként utóbbi településen – papíron – immár minden harmadik lakosra jut egy teherautó.
Hasonló a helyzet Tápszentmiklóson is, ahol az idei évtől sem iparűzési adó, sem építményadó nincs. Ennek köszönhetően két hónap alatt huszonhárom cég települt ide – zömmel szállítmányozók –, és ez a szám az év végére meghaladhatja az ötvenet. Kovács József polgármester szerint tavaly negyvenkilenc kisvállalkozás működött az ezerlelkes faluban, tőlük évi csaknem négymillió forintnyi iparűzési adót tudtak beszedni. Erről mondtak le az idén, de már most látszik, bejöttek a számításaik.
A két hónap alatt idetelepült fuvarozók ugyanis gépjárműadó címén 2012-ben legalább húszmillió forintot fizetnek majd be a község adószámlájára, de ha a betelepülések folytatódnak, a bevételi reményeknek csak a képzelet szabhat határt.

Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.