Esett a BUX és a forint

Gyengült a magyar index a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban. Az amerikai piac előző napi esése és a rossz makroadatok miatt tartósan lejtőre kerültek a börzék. A BUX-nál is rosszabbul teljesített a forint az euróval szemben, az állampapírpiacon pedig emelkedtek a hozamok.

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 260,64 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 23 366,92 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt tegnap, a vezető részvények, az Egis kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az amerikai piac szerda esti esése az ázsiai és az európai piacokra is hatott, gyengült a magyar börze indexe is. A BUX napközbeni több mint kétszázalékos vesztesége azonban a zárásra 1,1 százalékra mérséklődött – mondta el Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. Hozzátette, hogy a részvénypiac még egész jól tartotta magát a forinthoz, illetve az állampapírpiachoz képest: az euró jegyzése 267 forint fölött is járt, az állampapírpiacon pedig emelkedtek a hozamok. Véleménye szerint mindez annak a következménye, hogy óvatossá váltak a befektetők, és menekülnek a kockázatos eszközökből.
A nemzetközi piacokon esett az ezüst és az olaj ára, s az euró/dollár árfolyam is lefelé tartott. Pap Attila, a Quaestor Zrt. pénzügyi tanácsadója az MTI kérdésére szintén kiemelte, hogy a magyar piac a negatív nemzetközi hangulatot követte. A tegnap délután Amerikában megjelent makroadatok a vártnál gyengébb eredményeket hoztak, így nem sikerült a pozitív irányú korrekció, de ennek ellenére a piac délután már nem esett tovább, a forgalom pedig átlag alatti volt. Egyedül az OTP-nek sikerült a talpra állás a nap második felében, de így is mínuszos zárást produkált. A Mol árfolyamát a csökkenő olajár tolta lefelé, viszont sikerült a 23 ezer forintos támasz fölött zárnia. A Richter esetében a szerdán megjelent gyorsjelentés miatt is csökkent a részvény értéke – fejtette ki a kereskedő.
Jelentősen gyengült a forint a kedvezőtlen nemzetközi piaci hangulatban, az eurót délután négy órakor 266,64 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a délelőtti 265,10 forintos és az előző nap délutáni 264,36 forintos árfolyam után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.