„Ezek mindenre képesek”

Mentesség kérhettek volna, mégis tanúvallomást tettek a romagyilkosság-sorozat negyedrendű vádlottja, Csontos István mellett a családtagok a Pest Megyei Bíróságon tegnap. Csontos István nővére kijelentette, öccse amikor bajban volt, azért nem kért segítséget a családtagoktól, mert rendőrök lévén elkezdtek volna „faggatózni”. Kiss István másodrendű vádlott barátja pedig azt közölte a bíróságon, hogy Kiss István egy beszélgetésükön arra utalt, hogy a romagyilkosságok mögött a titkosszolgálatok állhatnak.

Vona Adrienn
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembesítést rendelt el tegnap Miszori László bíró a romagyilkosság-sorozat miatt indult büntetőügy tárgyalásán, mert a negyedrendű vádlott, Csontos István édesanyja és a nővére ellentétes tartalmú vallomást tett. Mint azt lapunk korábban már megírta, Csontos István volt menyasszonya és testvére is a rendőrségen dolgozik polgári alkalmazottként, míg sógora aktív rendőr. A vádlott családtagjai, hozzátartozók lévén mentességet kérhettek volna tegnap a vallomástétel alól, mégsem éltek ezen jogukkal.
Az édesanya azt állította, hogy a fia letartóztatása előtt pár nappal születésnapi ünnepséget rendeztek, ahol szóba került a romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat. Az asszony emlékei szerint az ominózus beszélgetést meghallva Csontos István felpattant, és azt mondta: „ti nem tudhatjátok mi ez az egész, és hogy ezek az emberek mindenre képesek”. Az asszony kijelentette, a fia kirohanásán megdöbbent, de arra nem gondolt, hogy köze lehet a bűncselekményekhez.
Csontos István nővére ezzel ellentétesen azt állította, hogy az ominózus napon a romák segélyezéséről esett szó, és a testvére csak a beszélgetés végét hallhatta, s erre reagált úgy, hogy: „nem tudtok ti erről semmit, nem értetek semmihez”. A két állítás ütköztetése után a bíró közölte, hogy mivel mindkét fél kitart az álláspontja mellett, a szembesítés eredménytelen.
Csontos István családtagjai a Pest Megyei Bíróságon abban viszont egyetértettek, hogy 2009 tavaszán a negyedrendű vádlott megváltozott, eltávolodott a családtól. Az édesanyja szerint a fia olyan volt mint egy űzött vad, „láthatóan meg volt zavarodva”. Csontos István nővére a bíró kérdésére kijelentette, öccse amikor bajban volt, azért nem kért segítséget a családtagoktól, mert rendőrök lévén elkezdtek volna „faggatózni”. A vádlott sógora pedig, aki jelenleg Bocskaikert körzeti megbízottja, a bíróságon azt mondta, hogy nem tudott arról, hogy Csontos István gyűlölné a cigányokat.
A bíróság tegnap meghallgatta Kiss István másodrendű vádlott barátját is. Az arab apától és magyar anyától származó, magyar állampolgárságú tanú – aki adatainak zárt kezelését kérte – azt vallotta, tudta, hogy a vádlott, akit már egy évtizede ismert, szélsőséges nézetű, „nem szereti az arabokat, a cigányokat, a feketéket és a kommunistákat”, de ezt elfogadta, mert az érdeklődési körük, a zene, a szerepjáték és a költséges hobbinak számító „fantasyvilág” azonos volt. A tanú kijelentette, egy a vádlottal folytatott beszélgetésen szóba került a gyilkosságsorozat is. – Ő összeesküvés-elméletet látott az egész alatt, szerinte a titkosszolgálatok csinálnak valami akciót – idézte Kiss István szavait a tanú.
A romagyilkosság büntetőpere a jövő héten folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.