Ezrek halnak meg kórházi fertőzés miatt

Nagy Áron
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente akár 30 ezer ember halálát is okozhatják kórházi fertőzések Németországban – idézte az AFP a Bild című napilapot. A folyóirat független szakmai szervezetekkel véleményeztette a szövetségi egészségügyi minisztérium jelentését, amely szerint a baktériumok átlagosan 400-600, de legfeljebb 700 ezer páciens megbetegedését okozzák. A szaktárca hivatalos közleményében 7500 és 15 000 közé helyezte azok számát, akik a rossz higiéniai körülmények miatt veszítik életüket. A Bild által megkérdezettek ennél is pesszimistább képet festettek a német egészségügy állapotáról. A szakmai szervezetek szerint a „kozmetikázott” statisztikák miatt nehéz pontosan meghatározni a jelenség méreteit, de úgy becsülik, 400 ezer és egymillió közötti a kórházi fertőzésekben érintett betegek száma, azoké pedig, akik sosem épülnek fel, akár a 40 ezret is elérheti évente, de a 30 ezer a legvalószínűbb.
Hasonló gondokkal küzd a hazai egészségügy is. Kérdésünkre az ÁNTSZ azt közölte: Magyarországon 2004-ben indult el a nemzeti nosocomialis surveillance rendszer (NNSR), amely az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket monitorozza. Az efféle megbetegedések közül az úgynevezett nozokomiális véráramfertőzés (szepszis) az egyik legsúlyosabb, magas halálozással járó szövődmény. A kórházi fertőzések átlagos halálozási aránya egy százalék körüli, míg a véráramfertőzésekkel összefüggő halálozás – kórokozótól függően – 15–50 százalékos lehet. Az egész kórházra vonatkozó véráramfertőzések bejelentett száma az NNSR megalakulása óta évről évre nő. 2009-ben közel 1500 nozokomiális véráramfertőzést jelentettek be, 2010-ben pedig ez a szám meghaladta a kétezret. A növekedés hátterében azonban a jelentési fegyelem javulása áll, és a jelentett esetszám így is elmarad a nemzetközi adatok alapján becsülttől, amely szerint Magyarországon évente 8000-9000 szepszises eset fordulhat elő – tájékoztatott a tisztiorvosi szolgálat. Hozzátették: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések túlnyomó többsége közvetlen érintkezéssel terjed, azaz a beteget ellátó személyzet kezéről kerülhet át a kórokozó egyik betegről a másikra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.