Ezt várta a szakvezetés

Még múlt péntek estére kialakult a férfi kosárlabda NB I fináléjának a párosítása: az alapszakaszt megnyerő Szolnok és a második Albacomp, az idei kupadöntő két szereplője megvalósította a papírformát. Mészáros Lajos, a válogatott szakmai igazgatója is így gondolja, hozzátéve, szerinte a nemzeti csapat tavalyi helytállásából profitálhattak a klubok.

Deák Zsigmond
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve a ZTE uralta klubszinten a magyar férfikosárlabdát, az NB I alapszakaszának első helyét követően aranyérmes, valamint kupagyőztes lett. Ebben a szezonban viszont pénzügyi válságba kerülve még bajnoki negyeddöntős helytállása is megsüvegelendő tettnek számított. A papírforma azért megvalósult, hiszen a rájátszásban az első négy helyezett elődöntőzött; végül az alapszakaszt 22 győzelem, 4 vereség mérleggel megnyerő Szolnok, valamint a pontazonossággal második Albacomp került a fináléba, 3-0-lal „elsöpörve” a Körmendet, illetve a Paksot.
A döntősök az idényben eddig háromszor futottak össze, az NB I-ben oda-vissza verték egymást, az MK-ban 79-71-es Tisza-parti siker született. A kiegyenlített erőviszonyokat Mészáros Lajos, a válogatott szakmai igazgatója elemezte: „A játékosanyag alapján már a bajnokság kezdete előtt erősnek tűnt e két gárda s hosszúnak a cserepadok is, így lehetővé vált tartósítani a formát, s pótolni az esetleges kiesőket. A jó felkészítésnek hála végül sikerült a döntő kivívása, annak ellenére, hogy az Albacompot néhány sérülés hátráltatta.”
Korábban a nemzetközi szereplés szintén hátráltató tényezőnek számított, de ezúttal a Szolnok helytállt az EuroChallenge sorozatában, s közben az NB I-ben is menetelni tudott. „Már az európai szereplés előtt úgy véltem, olyan gárda jött össze Szolnokon, amely megszorongathatja, sőt megverheti a nála nevesebb riválisokat. Így is történt, s a gárda közben nem zuhant össze a terheléstől, éppen ellenkezőleg, erkölcsi tartást szerzett a jó eredményeknek köszönhetően. Pór Peti kollégám nagyon szépen gazdálkodott a meglévő erőkkel” – fogalmazott Mészáros Lajos.
A szakvezető egy érdekes kapcsolatra is rávilágított: „Tavaly az Eb-selejtezőkön olyan jó adottságú, de rutintalan játékosok álltak helyt a válogatottban, akik klubjaikban kevés lehetőséget kaptak. Az idén viszont ennek hatására annál többet, s mivel megint bizonyítottak, megfordult a jellemző szabály, ezúttal a klubok profitáltak a válogatottból!” A nemzeti gárdára augusztusban Eb-pótselejtező vár, így azért mindenképpen javulnia kell. „A keretet a bajnoki döntő végéig kijelölöm. Sikerült visszaszerezni a nemzeti mez presztízsét, tehát tényleg a legjobbak jönnek majd. Nagy örömömre például Báder Marci a Szolnok kulcsembereként végig tudta játszani az idényt úgy, hogy stabilizálódott a dereka állapota, beszéltem vele, ott lesz a válogatottban. Obi Trotternek, az Olaj amerikai irányítójának honosítása az EuroChallenge-szereplés közben merült fel bennem. Játéktudása alapján nemzetközi szinten állta meg a helyét, s kiváló emberi tulajdonságokkal bír, a csapatérdeket mindig az egyéni statisztika elé helyezi. Ismerem a honosítás hivatalos folyamatát, csak annyit mondok, reményeim szerint augusztusban már a rendelkezésünkre áll.”
Mészáros Lajos így elemezte a május 7-én rajtoló és leghamarabb 13-án, legkésőbb 18-án befejeződő bajnoki finálé esélyeit: „Kiélezett, jó küzdelmet várok, olyat, mint a kupadöntőben, ahol az Albacompnak az utolsó pillanatig esélye volt. Hazai pályán mindkét félnek kötelező a győzelem, de tapasztalatom alapján főképp az első meccseken lehet idegenből elcsípni a pontokat. Persze ez sem jelent automatikusan végső sikert, annak idején a Honvéddal előfordult, hogy 0-2-ről vertük meg a ZTE-t. Kérdés, hogy most a kulcsjátékosok milyen formát mutatnak, a sérülések inkább az Albacompot sújtják.”
Reményeink szerint a klubok most „visszaadják a kölcsönt” a válogatottnak, s egy kiváló döntővel hangolnak az Eb-pótselejtezőkre, amelyen egyértelmű a cél: a kontinensbajnoki szereplés kivívása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.