Fagykárok és megdőlt hidegrekord

Munkatársunktól
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késhet a balatoni strandok jövő hét végére tervezett nyitása, várhatóan el kell halasztani a négyszázmillió forintos fejlesztéssel megújult siófoki nagy strand, a két füredi és a két keszthelyi csillagtetős fürdő kapunyitását is. A víz hőfoka tegnap délben Siófoknál 13, a levegőé 18 Celsius-fok volt. Feltételezve, hogy a következő napokban felfelé kúszik majd a hőmérő higanyszála, a jövő hét végére 24 Celsius-fokos lehet a levegő és 16 fokos a víz – vélekedik Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.
Megdőlt tegnapra virradóra az országos és a budapesti hidegrekord is; a Nógrád megyei Zabaron –4,2 fokot mértek hajnalban. Mesterházy András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, Budapesten több mint százéves rekord dőlt meg, péntek hajnalban Ferihegyen 1,3 fokot mértek. A korábbi rekord 1,8 fok volt, amelyet még 1886-ban rögzítettek.
A szokatlanul zord éjjelen fagykár érte az ültetvényeket és a szántóföldi növényeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Wachal Kálmán, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője közölte: a fagy kisebb-nagyobb mértékben tett kárt a mezőgazdasági növényekben. A károk pontos felmérését hétfőn kezdik meg a megyei földművelésügyi igazgatóság munkatársai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.