Fagyok után arányos kárenyhítés

MTI
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalásokat kezdeményeznek a fagykárt szenvedett szabolcsi gazdák ügyében az agrártárcával a térség országgyűlési képviselői, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) – jelentette be Jakab István, a szervezet elnöke tegnap Balkányban, miután átvette a gazdálkodók erről szóló kérelmét. A péntekre virradóra mért mínusz 2, mínusz 8 Celsius-fokos fagy komoly károkat okozott a gyümölcsösökben. Főként a Dél-Nyírséget s Kisvárda és Vásárosnamény környékét sújtotta; utóbbi város körzetében gyakorlatilag a teljes idei gyümölcstermés elpusztult.
Rácz Imre, a Magosz országos elnökségének szabolcsi tagja arra kérte a térség országgyűlési képviselőit, valamint Budai Gyula szövetségi igazgatót, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kormánnyal a kárenyhítésről. Kérelmükben javaslatot tesznek arra, hogy a gyümölcstermelők a befektetési összeg nagyságához mérten nagyobb kockázatviselési díjjal járuljanak hozzá a befizetési alaphoz. Jakab István szerint lehetővé kell tenni, hogy a gazdálkodók a kárral arányosan kapjanak esélyt a „túlélésre”, s ne fordulhasson elő olyan kárenyhítés, amely a már kivágás előtt álló ültetvényeknek kedvez.

Zöldkártya-hitel. Az OTP Bank új terméket dolgozott ki a Zöldkártya-hitelkonstrukcióval, amelynek célja az agrárium vállalkozásainak hitelezése – tudatta az MTI. A program a területalapú és az agrár-környezetgazdálkodási támogatások előfinanszírozásával és hosszabb futamidővel nyújt segítséget. A hitel „A” változatait forgóeszközök beszerzésére, áfafinanszírozásra, tőke- és kamatfizetésre is fordíthatják, míg a „B” verziókat a közép- és nagyvállalati ügyfeleknek szánja a bank. A kölcsön minimum 3 és 10, illetve maximum 300 millió forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.