Falcao eldöntötte

Munkatársunktól
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Portugália már a kezdés előtt megdicsőült, a kérdés csak az volt tegnap este, hogy a Porto vagy a Braga csapata ünnepelhet a labdarúgó Európa-liga dublini döntője után. Azt még Bragában sem vitathatták, hogy a szomszédvár a favorit, amelynek nem csak a múltja jóval veretesebb (legyen elég a Sárkányok két BL/BEK-győzelmét és az egy UEFA-kupa-diadalát említeni), a jelene is csillogóbb. A Porto a 25. bajnoki címét az idén gyűjtötte be, és a két együttes legutóbbi három összecsapását is megnyerte, 10-3-as összesített gólkülönbséggel. A támadósorában pedig ott van a kolumbiai Falcao, aki az Európa-liga döntőjéig rekordot jelentő tizenhat gólt szerzett a sorozatban. A Porto brazil kapusa, Hélton tegnap a 33. születésnapját ünnepelte, s nem mulasztotta megjegyezni, hogy ezzel az ünnepléssel nem éri be.
Nem sokkal a kezdés után, a 4. percben Custódio ráijeszthetett a hálóőrre, amikor kilépett a védők közül, de lövése célt tévesztett, miként a túloldalon két szép csel után Hulk tekerése is. Az első negyedóra után a felek visszavettek a kezdeti lendületből, a kevesebb esemény között azt mindenesetre feljegyezhettük, hogy Hulkot előbb Hugo Viana, majd Silvio is felvágta. Mindkettőjük sárga lapot kapott, utóbbi akár pirosat is érdemelt volna. A spanyol Velasco Carballo játékvezető megkönyörült a Bragán, nem úgy, mint a 44. percben Falcao: a Porto gólfelelőse Guarín előreívelt labdáját magára hagyatottan, mintegy nyolc méterről fejelte be Artur kapujába. Így már a tizenhetedik találatát jegyezte az Európa-ligában! Fordulás után egy perc sem telt el, amikor egyenlíthetett volna a Braga, nagy védelmi hiba után a szünetben beállt Mossoró lépett ki, 14 méteres lövését Hélton bravúrral, lábbal hárította.
A Braga magához ragadta az irányítást, aminek nem sok hozadéka lett, de a mezőnyfölénye közepette a 72. percben emberelőnybe is kerülhetett volna. A már korábban „besárgult” Sapunaru a pálya közepén buktatta a meglóduló Silviót, a játékvezető a szabadrúgást meg is ítélte, de a második sárgát, s így a pirosat nem mutatta fel a portói jobbhátvédnek. A Porto kihúzta a második félidőt, így 1-0-s győzelmével megnyerte az Európa-ligát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.