Fejlesztések válság idején

Néhány hónapon belül két korszerű, európai szabványoknak megfelelő futballstadionnal gazdagodik Románia, holott az ország az utóbbi évtized legsúlyosabb gazdasági válságát éli. A bukaresti és a kolozsvári aréna megépítése nem független a politikai érdekektől, ez azonban aligha érdekli a focirajongókat.

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stadionépítési láz lett úrrá Románián, ahol az elmúlt időszak gazdasági recessziója ellenére a politika is igyekszik teljes mellszélességgel támogatni a sportéletet. A legkorszerűbb futballaréna Bukarestben kap helyet: a fővárosban 2007-ben fogtak neki a Lia Manoliu-stadion lebontásának, hogy a helyére felépítsék az ország első szupermodern sportlétesítményét. Az 55 ezer férőhelyesre tervezett National Arenának – amelynek munkálataiból magyarországi alvállalkozók is kiveszik a részüket – ebben a hónapban kellett volna elkészülnie, Sorin Oprescu főpolgármester viszont a napokban elmondta, kilencven százalékban már elkészült, és semmi nem veszélyezteti az augusztus 10-re kitűzött avatóünnepséget, a román–argentin barátságos futballgálát. Az új bukaresti stadionban rendezik 2012 májusában az Európa-liga döntőjét, Oprescu azt szerette volna, ha az idén szeptemberben a U2 ír rockzenekar is felavatja az arénát, a koncert azonban kútba esett, így valamelyik másik világhírű zenekar fog fellépni a létesítményben. Politikai súrlódások természetesen sűrűn akadtak az egykori szociáldemokrata, jelenleg független Oprescu és a jobbközép Boc-kormány között a stadionépítés finanszírozása kapcsán, mindez azonban várhatóan azt sem befolyásolja, hogy az eredetileg 143 millió euróra tervezett összköltségek minden bizonnyal meghaladják a 200 milliót (55 milliárd forint).
Nem véletlen egyébként, hogy a másik korszerű futballstadion Kolozsváron épül – itt található a Pászkány Árpád üzletember tulajdonában lévő CFR 23 500 férőhelyes stadionja is –, ahol Emil Boc miniszterelnök több évig volt polgármester, utódja és a megyei közgyűlés elnöke pedig szintén demokrata párti. A kincsesváros arénáját ősszel tervezi átadni az élvonalbeli U labdarúgócsapatnak az építtető megyei önkormányzat, a 12 milliárd forintos költségvetésű Szamos-parti létesítmény pedig 35 500 férőhelyes lesz, s atlétikapályával is rendelkezik. A Cluj Arena mellett – amely külsőleg is látványos lesz, hiszen borítása a szemlélő helyzetétől függően változtatja majd a színét – különben tízezer férőhelyes sportcsarnok is épül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.