Fejleszti a titkosítási rendszerét a Sony

A Sony új biztonsági intézkedéseket léptet életbe azután, hogy a cég által működtetet PlayStation Network internetes játékoldaláról 77 millió felhasználó adatai kerültek hackerek kezébe.

MN-összeállítás
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorodó biztonsági intézkedéseket jelentett be a japán Sony Corp. vezetősége tegnap, közel két héttel azután, hogy a vállalat online játékhálózatáról, a PlayStation Networkről mintegy 77 millió felhasználó neve, lakcíme és valószínűleg hitelkártya-hozzáférése került illetéktelen kézbe. A cég vezetői a történtek miatt egyszersmind bocsánatot kértek a felhasználóktól – jelentette az AFP tudósítója.
A Sony április 19-én szerzett tudomást a PlayStation Network játékhálót ért támadásról, és azonnal le is állította azt. Az adatlopásról azonban csak a múlt kedden tájékoztatták a nyilvánosságot – emlékeztetett a távirati iroda.
A hacker vagy hackerek neveket, címeket, e-mail címeket, születési dátumokat, felhasználóneveket, jelszavakat, bejelentkezési kódokat és egyéb adatokat szerzett, szereztek meg – közölte a Sony PlayStation blogja. A vállalat szóvivője bejelentette, többnapos nyomozást követően derült ki, hogy felhasználói adatok kerültek illetéktelen kézbe. Az új biztonsági intézkedésekkel az illetéktelen behatolók gyorsabban észlelhetővé válnak. A mérnökök – többek közt – továbbfejlesztik a titkosítási rendszert és a hálózaton belüli behatolásokat érzékelő szoftvert, valamint újabb tűzfalakat létesítenek – írta a Gamekapocs. A vállalatnál külön vezérigazgatót neveznek ki kimondottan a rendszer biztonságának figyelésére.
A PlayStation játékhálót 2006 őszén helyezte üzembe a Sony. A szolgáltatás játékok, zeneszámok és filmek letöltését és PlayStation konzollal (PS) többszereplős online játékokban való részvételt tesz lehetővé díjfizetés ellenében. A Wedbush Securities becslése szerint a vállalatóriás évi 500 millió dollár bevételre tesz szert a szolgáltatással. A legnagyobb internetes biztonsági információs portál a SANS Institute kutatási igazgatója szerint valószínűleg az internet történetének legnagyobb adatlopásáról van szó.
Továbbra sem lehet tudni, hogy kik álltak a súlyos következményekkel járó támadás mögött. Egyes feltételezések szerint az akció bosszú volt amiatt, hogy a Sony perbe fogott egy PS-hackert. A fiatal kalóz – aki már az Apple iPhone szerkezetét is feltörte – áthatolt a népszerű játékkonzol erősnek számító védelmi vonalán, hogy az az általa fejlesztett játékokat is futtassa. Lépéseiről a világhálón adott közre útmutatást. Az ügyben végül peren kívüli megegyezés született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.