Felemás hírek Amerikából

Hírösszefoglaló
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb új munkahely létesült a vártnál az amerikai magánszektorban áprilisban: az ADP munkaadói szolgálat távirati iroda által is idézett adatai szerint 179 ezer új állással lehet számolni, miközben az elemzők 198 ezret vártak. Egy másik – az amerikai gazdaság egészére vonatkozó – foglalkoztatási jelentés szerint ugyanakkor áprilisban 36 490 tervezett elbocsátást jelentettek be a munkaadók, 12 százalékkal kevesebbet a márciusinál. Ezzel az év negyedik hónapjában az idei legalacsonyabb szintre esett a tervezett elbocsátások száma.
A felemás foglalkoztatási adatok mellett a múlt hónapban csökkent a szolgáltatási beszerzési menedzserindex az Egyesült Államokban. Az amerikai beszerzési menedzserintézet (ISM) tegnap ismertetett adatai szerint a mutató 52,8 pont volt a márciusi 57,3 ponttal és az elemzői várakozásokban szereplő 57,0 ponttal szemben. Az áprilisi mutató 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb; az 50 pont feletti érték bővülést jelez, ez alatt csökken a szektor teljesítménye. A szolgáltatási ágazat az Egyesült Államok gazdaságának 80 százalékát teszi ki. Az ISM elemzői szerint nem jó jel, hogy az új megrendeléseket jelző alindex is jelentősen csökkent: ez 2009. december óta most volt legalacsonyabb, 52,7 pont a márciusi 64,1 pont után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.