Felfüggesztett börtön Samunak

Munkatársunktól
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon tíz hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte tegnap a Fővárosi Bíróság Samu Tamás Gergő (Jobbik) országgyűlési képviselőt, amiért 2008. március 15-én Budapesten különböző tárgyakkal dobálta meg a rendőröket, egyiküknek a pajzsába is belerúgott. A bíróság annyiban súlyosbította a tavaly októberi elsőfokú ítéletet, hogy mellőzte a büntetett előélet alóli előzetes mentesítést, ráadásul a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádpontjában még a társtettesi elkövetést is kimondta. Csák Zsolt bíró kiemelte: a vádlott – védekezésével ellentétben – nem önként hagyta abba a cselekményét, tíz percen át kitartóan támadta a rendőröket, arcát sállal takarta el, és később éppen azért terelődött rá a gyanú, mert „beszólt” a rendőröknek. Mindezt videofelvételek is igazolták.
Manger Marcell, a vádlott védője előzőleg a szabadságvesztés mellőzését kérte, mert szerinte az elkövetett cselekményhez képest indokolatlanul súlyos joghátrányt jelentene védence számára a mandátumvesztés. Ezzel szemben a bíró közölte: Samu Tamás Gergő azért sem méltó az előzetes mentesítésre, mert 2008-ban egy másik erőszakos bűncselekménye miatt garázdaságért is elítélték: akkor ittasan randalírozott a vonaton, hangoskodott, rugdosta az ajtókat.
Az ítélet értelmében a jobbikos politikusnak le kell mondania mandátumáról. Ugyanis a képviselői jogállásról szóló 1990-es jogszabály kimondja, hogy összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Ha ezt a képviselő nem teszi meg, akkor az Országgyűlés kétharmados többséggel megfoszthatja mandátumától.
A Jobbik tegnap közleményben reagált az ítéletre. Eszerint a párt vezető testületei a képviselővel közösen „áttekintik a kialakult helyzetet, s ennek értékelése után hozzák meg a megfelelő döntést”. Hozzátették: Samu Tamás az ítélet ellen rendkívüli jogorvoslattal él a Legfelsőbb Bíróságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.