Felgyorsult az elszámoltatás

Munkatársunktól
2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó pár szocialista politikust, illetve az MSZP vezette kormányok idején kormányzati tisztséget viselő személyt gyanúsítottak meg különféle bűncselekmények elkövetésével. De voltak olyanok is, akik hoszszabb-rövidebb ideig börtönbe is kerültek bírósági döntések nyomán.
Zuschlag Jánost a tavaly áprilisi választások előtt ítélték el első fokon bűnszervezetben elkövetett csalás miatt. Akkor a volt szocialista képviselő nyolc és fél év börtönt kapott. Ezt a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla az idén januárban hat évre mérsékelte. A perben szinte kizárólag olyan személyeket ítéltek el, akik az MSZP-ben politizáltak. Hagyó Miklós februárban hagyhatta el a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetet, ahol kilenc hónapot töltött. A volt szocialista főpolgármester-helyettes a gyanú szerint szintén bűnszervezetben követett el törvénysértést. A fővárosi közműcégeknél feltárt visszaélések kapcsán hűtlen kezeléssel gyanúsítják.
Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester ellen áprilisban indult büntetőper. A szocialista politikust egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali vesztegetéssel vádolják. Az eljárásnak 25 vádlottja van, köztük Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és Szabó Zoltán volt MSZP-s képviselő. A moszkvai kereskedelmi kirendeltség gyanú szerinti törvénytelen eladása csaknem hétmilliárd forintos kárt okozott az államnak. A Központi Nyomozó Főügyészség Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetőjét hűtlen kezeléssel gyanúsítja. Az eljárásban kihallgatták szinte a teljes Gyurcsány-kormányt.
Szilvásy György titkosszolgálatokat irányító volt minisztert az UD-üggyel összefüggésben személyes adattal való visszaéléssel vádolták meg. A márciusban indult perben vádlott még Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselő is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.