Feltörekvőben a varsói tőzsde

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb szerepet vállalnak a magyar befektetők a varsói tőzsdén. Tavaly a teljes forgalom másfél százaléka érkezett hazánkból. Ez körülbelül hárommilliárd forint befektetett pénzt jelent. A Varsói Értéktőzsde jelenleg Közép-Európa legjelentősebb piaca, amelyen 411 társaság van jelen. A részvényeik összértéke eléri a 215 milliárd eurót. Csak az idei esztendőben 17 cég debütált a lengyel piacon, a válság ellenére az utóbbi három évben 253 új társaság jelent meg a varsói tőzsdén. Marcin Sowa, a lengyel nagykövetség kereskedelemfejlesztési és beruházásösztönzési osztályának vezetője tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tavaly a tőzsde összforgalma körülbelül 55 milliárd euró volt. Ez az összeg 24 százalékkal magasabb az előző évinél. A varsói parketten összesen 37 külföldi társaság részvényeit jegyzik: Magyarországot jelenleg két cég, a Mol és az RFV képviseli. A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy május 25–26-án kétnapos konferenciát tartanak a Varsói Értéktőzsdén azoknak a kelet-közép-európai, valamint kaukázusi cégeknek, amelyek fontolgatják a nyilvános megjelenést a varsói parketten. Az év két nagy debütálója két szlovén társaság lehet. A Triglav Biztosító 57 milliárd eurót, a Nova KBM Bank pedig 104,3 millió eurót szeretne bevonni a Varsói Értéktőzsdéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.