Feltört az Olaj a Tiszaligetben

Ahogy a női bajnoki döntőben a Sopron, úgy a férfiaknál a Szolnoki Olaj kosarasai is 0-2-es állásról fordítottak, és 3-2-re legyűrték az Albacompot. Az utolsó – a Tisza partján rendezett – összecsapást 80-72-re nyerték Pór Péter edző fiai, és ezzel 2007 után lettek újból aranyérmesek, összességében harmadszor.

Ch. Gáll András
2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tombolt a májusi kánikula, kajakoztak, kenuztak a Tiszán, és már másfél órával a feldobás előtt százméteres sorok kígyóztak a jegypénztárak előtt a Tiszaligetben. Hogyisne, amikor olyasmi történt, amire hat éve nem volt példa: ötödik meccsen dőlt el a bajnoki cím sorsa a férfi NB I-ben. 2005-ben az Atomerőmű győzte le 3-2-re az azóta megszűnt Debreceni Vadkakasok csapatát, most a Szolnoki Olaj és az Albacomp feszült egymásnak az idény utolsó összecsapásán.
Az első félidő vitán felül a vendég fehérváriaké volt. Eleinte tapadt egymásra a két csapat, de aztán – elsősorban a hatalmas ívű kosarakat ontó Hanga Ádám vezényletével – szép lassan ellépett a kék-fehér alakulat. A hazaiaknál jóformán csak a 212 centis Báder Márton hozta a kötelezőt – sőt, annál is egy picit többet –, és még az sem segített a szolnokiakon, hogy a második negyedben Pór Péter edző kipróbálta az ikertornyos felállást: Báder mellé beküldte a 211 centis Grebenár Pétert. Amikor 32-36 után a spanyol (vagy az olasz?) bajnokságba készülő Hanga káprázatos sorozatával 32-44-re elhúzott az Alba, eldőlni látszott az aranyérem sorsa, de elég volt két eladott labda, és máris 37-44-et mutatott az eredményjelző a nagyszünetben.
A harmadik tíz percben Hanga elcsendesedett, Báder viszont továbbra is dominált a palánkok alatt. Ennek ellenére megint tízpontosra hizlalta előnyét a vendég (50-60), de jött Trotter és újra Báder, így szinte egálból (60-62) fordultak a záró negyedre a felek. Horváth valószínűtlen, Michael Jordant idéző duplájával egyenlített is a Szolnok (62-62), ilyesmire legutóbb 25-25-nél volt példa. Keller négy faulttal pihent, nem volt, aki megfékezze Bádert. Horváth hármasával immár fordított az Olaj, Simon mindkét büntetőjét kihagyta, Fodor triplázott, Hanga padlózott, kezdett elmenni a meccs az Albának, főleg, hogy még az addig pont nélküli Budmir is betalált (70-62). A 20-2-es szolnoki szériának Keller duplája vetett véget. De ez csak röpke intermezzo volt, megállíthatatlanul tört fel az Olaj, Báder zsákolt, Fodor ziccerezett, Hanga egymaga próbálta megállítani a piros-fekete áradatot – reménytelenül. Dübörgött a lelátó – legalább háromezer szolnoki fanatikus ünnepelte a 80-72-es, szó szerint aranyat érő diadalt, amelyből Báder 24, Trotter (ő lett a döntő MVP-je, legértékesebb játékosa) 19 ponttal vette ki a részét, odaát Hanga 23 pontig jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.