Fenyő-ügy: ma ismertetik a bizonyítékot

Csibra Tibor
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Bíróság a Fenyő János médiavállalkozó 13 évvel ezelőtti megölésével gyanúsított szlovák Jozef Rohácot – közölte lapunkkal tegnap az április 29-én született döntés tényét Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A kényszerintézkedésről másodfokon határozó testület a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, illetve az eljárás meghiúsításának veszélye miatt látta indokoltnak a letartóztatást.
Az ügyészség még nem kapott adatokat a rendőrségtől annak a vizsgálatnak az eredményéről, amelyet a vádhatóság azért kezdeményezett, mert kiderült: a Rohácnak a Fenyő-ügyben való érintettségét igazoló, DNS-azonosságról szóló dokumentumok már akár két éve a nyomozóknál voltak, de a bizonyítékkal mégsem álltak elő. A gyilkosság vizsgálatában a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előre kitervelten elkövetett emberölés miatt folytat eljárást Rohác ellen, a testület februárban kérte a szlovák hatóságoktól a terhelt őrizetbe vételét. Az NNI csak a Budai Központi Kerületi Bíróság döntése után közölte, hogy a Fenyő elleni merényletben játszott feltételezett szerepe miatt kívánják kihallgatni Rohácot, az ügyben azonban jelenleg is hírzárlat van. Az ügyészség által kezdeményezett vizsgálatról, amelynek vélhetőleg fegyelmi következményei is lehetnek, a rendőrség nem kíván nyilatkozni, mivel az NNI az eljárás érintettje.
Jozef Rohác eddigi kihallgatásain csak annyit közölt a nyomozókkal, hogy nincs köze a Fenyő-gyilkossághoz, a hatóságok eddig a 13 évvel ezelőtti szakértői véleményeket tárták a terhelt és a védelem elé – közölte lapunkkal Fülöp Tamás, Rohác ügyvédje. Úgy tudjuk, a gyilkos által a helyszínen hátrahagyott genetikai minták és a gyanúsított DNS-ének egyezéséről szóló bizonyítékait a rendőrség ma ismerteti az érintettekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.