Fidesz-frakció: megbízhatóság, keménység

Lázár János szerint elsősorban a szaktudás biztosítása, a megbízhatóság és a keménység jellemezte a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának munkáját az elmúlt egy évben. A frakcióvezető minderről egy tegnapi sajtótájékoztatón beszélt.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általa vezetett frakció maximálisan támogatta a kormányt az elmúlt egy évben – értékelt Lázár János. A 197 törvénymódosításból a Fidesz – egyedül, illetve a KDNP-vel közösen – 77-et kezdeményezett, a képviselőik több mint 160 órát beszéltek a parlamentben. 33 interpelláció, 36 szóbeli kérdés, 40 azonnali kérdés, 227 írásbeli kérdés, 64 napirend előtti, 23 napirend utáni felszólalás hangzott el a kormánypárti honatyáktól. A Fidesz frakcióvezetője új modellként értékelte azt, hogy az egyéni képviselői indítványok jóval nagyobb szerepet kaptak ebben az időszakban, mint az elmúlt húsz évben. – Igyekeztem a miniszterelnök és a kormány számára kiszámítható és megbízható partner lenni – mondta Lázár saját teljesítményéről. Szerinte a képviselőcsoport megbízható szövetségese volt a kormánynak, azonban időnként – részben befelé, részben a politikai vitákban – keménységet is képviselt. A kettős állampolgárság megadását, a 2006-os tűzijáték és rendőri brutalitás áldozatainak kárpótlását becsületbeli ügynek nevezte, míg a három csapás törvény bevezetését, a büntető törvénykönyv szigorítását, illetve a tényleges életfogytiglan és a tulajdonhoz való jog alkotmányos rangra emelését a Fidesz rendpártiságának megnyilvánulásaként értékelte. A gazdasági jellegű ügyek közül a nyugdíj- és az adórendszer átalakítását és a 29 pontos akcióterv támogatását emelte ki.
Lázár János beszélt arról is, hogy sok konzultáció, sok társadalmi vita és párbeszéd kell ahhoz, hogy az elkövetkező hónapok törvényhozási munkájának hozadékaként jobb legyen az oktatási, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer. A fideszes politikus szerint a frakció egyik legfontosabb küldetése lesz az is, hogy megvédjék a nagy állami vagy magántulajdonú cégekkel szemben a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit. Lázár a fogyasztóvédelmi munka mellett azonban lehetséges megoldásnak tartja az állami szerepvállalást például az energiapiacon.
A Fidesz frakcióvezetője megerősítette: amennyiben frakciótársaitól megkapja a bizalmat, május 9-e után is ő vezeti tovább a képviselőcsoportot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.