Folytatódó letartóztatások Szíriában

Hírösszefoglaló
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 300 kormányellenes tüntetőt vettek őrizetbe a hét végén az északnyugat-szíriai Bánjászban a biztonsági erők. A fogdába került személyek között van a mozgalom vezetőinek tekintett Anasz al-Ajrút sejk és Basszám Szahjúni, de nők tucatjai és egy tízéves gyerek is rendőrkézre került. A városban nincs telefon-, víz- és áramszolgáltatás, a házak tetőiről orvlövészek vadásznak az utcára merészkedőkre, írta az MTI. A Damaszkusztól nyugatra fekvő Muadamíjában tegnap reggel lövések hallatszottak, és szünetelt a telefonszolgáltatás, a fővárosba vezető utat pedig eltorlaszolták. A kelet-szíriai Deir-ez-Zór városban vasárnap este legalább két tüntetőt lőttek le a biztonsági erők. A szíriai kőolaj-kitermelés központjának számító városban pénteken négy demokráciapárti felvonulót öltek meg, s azóta esténként ezrek vonulnak az utcákra.
Eközben a Sana hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy Homszban, Bánjászban és Deraa környékén a hadsereg és a biztonsági erők több „terroristát” megöltek, többtucatnyit őrizetbe vettek, és fegyvereket foglaltak le. Vasárnap hat katona vesztette életét az összecsapásokban. A Sana beszámolója szerint „terroristacsoportok” tíz polgári személyt öltek meg Homsz közelében.
Szíriában két hónapja kezdődtek el a tüntetések, először csak nagyobb szabadságért és a korrupció letöréséért. A biztonsági erők erőszakkal válaszoltak, így a demonstrálók már Bassár el-Aszad elnök távozását követelik. A kormány a tüntetések kirobbanása óta azt állítja, hogy „fegyveres bűnbandák” és „terroristacsoportok” robbantották ki az erőszakot. A Sawasiah szíriai emberi jogi csoport állítása szerint a kormányellenes tüntetések kezdete óta 800-an vesztették életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.