Frissített arculat

Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kft. február 1-jével hivatalba lépett igazgatója tegnap sajtótájékoztatón ismertette terveit, kitérve az intézmény korábbi rendezvényeinek sorsára is. Idén költségcsökkentés miatt elmarad a Nyár a Lánchídon, de a Budapesti Őszi Fesztivált mindenképpen megrendezik.

Makrai Sonja
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitézy Zsófia elmondta: még tart az átadás-átvétel, de már szervezik a jövő évi fesztiválokat. A munkát nehezíti, hogy jelenleg is folyik a volt gazdasági igazgató, Lovas Eszter ellen sikkasztás gyanújával indult büntetőeljárás miatti könyvvizsgálói átvilágítás.
A Budapesti Őszi Fesztivál sorsa a Nemzeti Kulturális Alap büdzséjének zárolása miatt sokáig kétséges volt – derült ki a fesztiváligazgató elmondásából –, végül mégis úgy döntöttek, megrendezik a kortárs művészeti bemutatkozót.
– Budapest nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen a nemzetközi kortárs művészeti térképen. Jelenleg még csak a fővárosi önkormányzat támogatása biztos, de szponzori tárgyalásokat folytatunk, hogy a megszokott minőségi színvonalon tudjuk megrendezni a mustrát – hangsúlyozta Vitézy.
Bemutatták az őszi fesztivál új művészeti vezetőjét, Horváth Csaba koreográfust, a Forte Társulat alapítóját is. A program még formálódik, de Horváth Csaba kiemelte többek között a Münchener Kammerspiele vendégjátékát, Nagy József Franciaországban élő koreográfus két darabját, Dresch Mihály lemezbemutatóját és Pintér Béla társulatának premierjét. Vitézy Zsófia hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a közönség testközelből ismerje meg a kortárs művészeket, ezért az őszi fesztivál helyszínei közé kávéházakat, éttermeket is szeretnének bevonni, és kortárs írók megnyerésével a pesti kabaré újraélesztésében is szívesen vállalnának szerepet.
Elhangzott az is, hogy idén a fesztiválközpont és a fővárosi önkormányzat közös döntése alapján anyagi megfontolásból nem tartják meg a hagyományos Nyár a Lánchídon elnevezésű rendezvényt, de a fesztiváligazgató ígérete szerint jövőre már készülnek nyári programsorozattal. Vitézy Zsófia szerint a soron következő legfontosabb teendő a fesztiválközpont arculatának újragondolása, amit közbeszerzés útján szeretnének megvalósítani még az őszi rendezvény előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.