Füreden megkezdődött a vitorlásidény

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a hét végén a 2011. évi vitorlásidény a Balatonon az év első, szezonindító versenyével – jelentettet a távirati iroda. A balatonfüredi kikötőben felsorakozott vitorlások vezérhajójára, a 115 éves Kishamisra szombaton húzták fel a Himnusz alatt a nemzeti lobogót, majd megkoszorúzták a tó vizét, és egy pisztolydördüléssel elkezdődött a 187 hajóegység közti küzdelem. A versenyen nincs abszolút sorrend, az eredményt a 23 hajóosztályban külön-külön állapították meg.
Az idei esztendő az olimpia előtti utolsó év, így most dől el, hogy részt vesz-e magyar hajóegység a londoni versenyeken – mondta köszöntőjében Straub Elek, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke. Hangsúlyozta, hogy négyezer igazolt vitorlásversenyző van a Balatonon, de e szép sportnak hódolók száma a tízezret is elérheti. Az elnök rámutatott arra, hogy a vitorlázás mára „gazdasági tényezővé” is vált.
Bóka István, Balatonfüred Fidesz–KDNP-s polgármestere megnyitó beszédében a várost a vitorlázás bölcsőjének és fellegvárának nevezte, s emlékeztetett arra is, hogy Széchenyi István 1846-ban innen indította útjára az első balatoni hajót, a Kisfaludy gőzöst, s innen startolt el 1867-ben az első vitorlás is, amikor megalakult a Balatonfüredi Yacht Egylet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.