Gazdaságfejlesztés: lendületben a kicsik

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Széchenyi-terv valódi lehetőséget teremt a hazai vállalkozásoknak, hogy érdemi fejlesztésekkel erősítsék versenyképességüket. Mint Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a távirati irodának elmondta: az Új Széchenyi-terv részeként eddig a 260 milliárd forintnyi támogatásra benyújtott 1800 pályázat nyolcvan százaléka a kis- és a középvállalkozói szférából érkezett. Mindez azt jelzi, hogy az új rendszer növeli a vállalkozások pályázati önállóságát; a nyertesek az eddigieknél gyorsabban és egyszerűbben jutnak hozzá a szükséges pénzhez.
Molnár Ágnes elmondta: havonta átlagosan 66 milliárd forintot utalnak a kedvezményezetteknek, ami háromszorosa a tavaly június előtti időszaknak. Az előző tizenegy hónapban 727 milliárd forintnyi uniós támogatás jutott el a nyertesekhez, szemben a megelőző negyvenegy hónap 940 milliárd forintos kifizetéseivel.
Az uniós források mellett felgyorsultak a kifizetések a vállalkozók befizetéseiből és az állami hozzájárulásból képződő Innovációs Alapból is, miután átvilágítottak 3531 átvett szerződést, s a felülvizsgálat után előnyben részesültek a forráshiányra érzékenyebb kis- és középvállalkozások. Március óta 2,407 milliárd forintot fizettek ki az Innovációs Alapból – mondta Molnár Ágnes.
Az államtitkár a fejlesztéspolitika átalakulásának eredményeként értékelte, hogy a legtöbb pályázatot, 1132 jelentkezést a vállalkozásfejlesztési programra adták be. Ezen belül kiugróan magas az érdeklődés a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése iránt, e célra március 1-je és május 11-e között 686 igénylés érkezett 7,7 milliárd forint támogatási forrásra. Az Új Széchenyi-tervben eddig 85 pályázat nyert 3,5 milliárd forintnyi támogatást, ebből 45 pályázat vállalkozásfejlesztési projektet érint. Az új rendszer gyorsaságát, hatékonyságát jelzi, hogy immár pozitív döntések születtek a március elsején megnyílt kombinált mikrohitelek esetében is – hangsúlyozta az államtitkár.
Molnár Ágnes kiemelte: a kormány feladatának tekinti, hogy a még rendelkezésre álló forrásokat az ország érdekében használja fel, ezért a megújított fejlesztéspolitikában lehetőség van egységes, átfogó stratégia alapján kihelyezni a támogatásokat az egyszerű, átlátható pályázati rendszerben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.