Gyarapodtak tavaly a takarékok

Csécsi László
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó évet zártak tavaly a takarékszövetkezetek. A betétállományuk tíz százalékkal, a hitelállományuk pedig öt százalékkal növekedett. A hiteleik összege így megközelítette a 800 milliárd forintot, a betétállomány pedig 1445 milliárd forintra rúgott. Ráadásul a gyarapodás nem ment a kölcsönök törlesztésének rovására: a kilencven napnál hosszabb késedelemben lévő tartozások aránya 3,9 százalék, jóval alacsonyabb, mint a bankok problémás kölcsöneinek az aránya. A szövetkezetek egy területen piacvezető pozíciót is kiharcoltak maguknak: tavaly a Széchenyi-kártyák állományának 42 százalékát ők folyósították.
A takarékok mérlegfőösszege is gyarapodott, nyolc százalékkal lett több a 2009-esnél, így 1733,6 milliárd forintot tett ki. Ez a növekedés igen figyelemreméltó, különösen annak tükrében, hogy az anyabankok többsége az elmúlt évben inkább összébbhúzta a hazánkban működő leányai nadrágszíját. Csicsáky Péter, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója közölte: a pénzintézet adózás előtti nyeresége tavaly 1,99 milliárd forint volt, ebből 1,3 milliárd forintnyi bankadót fizettek be a költségvetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.