Gyöngyöspata: indul a tényfeltárás

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke és párttársa, Németh Szilárd tegnap a T. Ház elé terjesztette a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról szóló indítványát, amellyel várhatóan jövő héten foglalkozik az Országgyűlés. A testület munkájának része lesz annak megállapítása, mely hazai és külföldi személyek, szervezetek szervezik és támogatják anyagilag a településen, valamint az ország más pontjain egyenruhában megjelenő, magukat jogellenesen rendfenntartóknak beállító személyeket, csoportokat. Javaslatuk szerint a bizottság tizenkét, C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon átesett és titoktartási nyilatkozatot tett tagból, a Fidesz öt, a KDNP az MSZP és a Jobbik két-két, valamint az LMP egy képviselőjéből alakulna. Foglalkoznának azzal a kérdéssel is, ki és miért állította valótlanul a Vöröskereszt hosszú ideje szervezett akciójáról, hogy az a gyöngyöspatai romák kimenekítése, továbbá vizsgálnák, mi volt a pánikkeltés oka és célja. A bizottság kiderítené azt is: kinek a megbízásából és milyen szerepet játszott az eseményekben Richard Field amerikai ingatlankereskedő, az LMP választási kampányának bőkezű támogatója, aki elsőként állította, hogy a helyi romákat ki kellett menekíteni a településről. Az LMP és a Jobbik korábban közölte, részt vesz a munkában, az MSZP úgy nyilatkozott, csak egy paritásos bizottság létrehozását támogatná.
A gyöngyöspatai események kapcsán rémhírterjesztés és közveszéllyel fenyegetés miatt tettek feljelentést a Legfőbb Ügyészségen jobbikos országgyűlési képviselők. Céljuk, hogy a nyomozó hatóság vizsgálja meg Richard Field, valamint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök magatartását a helyi cigányok között mesterségesen gerjesztett pánikhangulattal öszszefüggésben.
Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke szerint Gyöngyöspatán politikai manipuláció történt, az uszítás és káoszkeltés pedig a Jobbik felelőssége.

Új rendőrkapitány. Vincze István rendőr alezredes, a Hajdú megyei rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője lesz az új hajdúhadházi rendőrkapitány. Elődjét, Kozma Jánost indoklás nélkül menesztették, ám a hírek szerint közrejátszott ebben a Szebb Jövőért egyesület hajdúhadházi járőrözése is. (D. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.