Gyorsulhat a behajtás

Ősszel módosulhat a végrehajtási törvény. A módosítás lehetővé tenné, hogy a társasházak ténylegesen be tudják hajtani az elmaradt közös költségek miatt keletkezett követeléseiket.

Szabó Emese
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Bár a társasházi törvény idei módosítása óta már akkor is be lehet jegyeztetni jelzálogjogot a tulajdonostársak ingatlanára, ha három hónapja tartoznak a közös költséggel, az elmaradt befizetések behajtása továbbra is nehézkes – jelentette ki Jeneiné Rubovszky Csilla, Budapest V. kerületi alpolgármestere azon a tegnapi konferencián, amit a Fidesz–KDNP népjóléti kabinetje rendezett. A társasházak jogi szabályozásának problémáival foglalkozó rendezvényen az alpolgármester asszony leginkább azt hangsúlyozta, hogy miközben a közös költséggel elmaradó tulajdonostársak 20 százalékának valóban nehézséget okoz a díj megfizetése, addig a tartozók 80 százaléka egyszerűen azért nem fizet közös költséget, mert „nem akar”. Esetükben ráadásul a tartozás behajtására is alig van mód.
Ezt hangsúlyozta a konferencia ebédszünetében tartott sajtótájékoztatóján Nagy Kálmán, a népjóléti kabinet vezetője is. – A társasházak egyik legnagyobb problémája az, hogy a végrehajtás évekig is elhúzódhat, az érdekérvényesítés költsége pedig sokszor meghaladja a tartozás összegét. Ez indokolja, hogy módosítsuk a végrehajtási törvényt – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint komoly gondot okoz az is, hogy ma a végrehajtás apró kifogások miatt fel is függeszthető. – Ilyen például az, amikor az eljárás a végrehajtó személye elleni kifogás miatt szünetel.
Nagy Kálmán szerint a többek közt a végrehajtási időt is lerövidítő törvényjavaslatot már szeptemberben tárgyalhatná a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.