Gyorsulhat a magyar infláció

Hírösszefoglaló
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stagnált vagy kissé gyorsulhatott a múlt hónapban az éves öszszevetésű inflációs ütem Magyarországon – jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők az áprilisi adatsor mai közzététele előtt. Az MTI által kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház – Bank of America–Merrill Lynch Global Research, UBS, 4cast, Morgan Stanley, Moody’s Analytics, Capital Economics, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs – felzárkózó piaci közgazdászai szűk sávban mozgó, 4,5–4,7 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt múlt havi éves inflációra. Az előrejelzések átlaga 4,61 százalék. Márciusban 4,5 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon.
A sávon belüli legmagasabb, 4,7 százalékos éves áprilisi inflációt jósló citybeli cégek között van a 4cast. A vezető londoni pénzügyi elemző- és befektetési tanácsadó cég szakértői tegnapi előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az áprilisi adatban ismét az üzemanyagárak jelentenek majd pluszhajtóerőt, bár ennek mértéke a ház szerint jóval kevésbé lesz drámai, mint egy hónapja. Ugyancsak 4,7 százalékos éves inflációt jósolnak áprilisról a Goldman Sachs londoni befektetési részlegének elemzői. A bankcsoport szerint a gyorsulást az élelmiszer-, valamint az energia- és az üzemanyagárak folytatódó emelkedése okozza, ami a korábbi kínálati oldali ársokkok eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.