Gyümölcsök aranyárban

Búcsút inthetünk az alacsony gyümölcsáraknak. Már az első idei hazai eperszállítmányok drágán kerültek a standokra, és erre számíthatunk a többi terménynél is. A termelők költségei komoly mértékben növekedtek, ez a fő oka a tartós drágaságnak.

Dénes Zoltán
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár több mint két éve emelkednek a gyümölcsárak Magyarországon. A hazai termés csökkenése nemcsak az időjárási viszontagságok, hanem a fogyatkozó terület miatt is állandósulni látszik. Ugyanakkor, szemben a legtöbb mezőgazdasági termékkel, a zöldség és gyümölcs árának alakulása nem a világpiaci folyamatok függvénye – közölte lapunk megkeresésére Fórián Zoltán. Az élelmiszer-gazdaságra szakosodott tanácsadó cég, az Agrár Európa Kft. üzletág-igazgatója szerint e termékeknél sokkal jobban érvényesül a termés mennyiségének változása és az azt övező hírverés hatása. Utóbbi miatt idén minden fogyasztó magas árakra számít, s nem csodálkozik, ha a boltok polcain szembetalálja magát a borsos összegű árcédulákkal. Így, ha kedvezőbb termés ígérkezik is a tavalyinál, nem lesz újra olcsóbb a zöldség és a gyümölcs. Ez azért is indokolt, mert a termelési költségek emelkedése alól a kertészetek sem tudják kivonni magukat. Látható, hogy már az eper szezonja magas árakkal indult. Az almáért az új termésig biztosan sokat kell fizetnünk majd. A szakértő reményei szerint ezt követően – a tavalyinál nagyobb mennyiségű és jobb minőségű termés esetén – olcsóbb lesz ez a gyümölcs, de nem jelentősen. A szakértő szerint elfelejthetjük az évekkel ezelőtt tapasztalt alacsony gyümölcsárakat. Középtávon további felértékelődésre lehet számítani, amin az esetlegesen növekvő import sem változtat érdemben.
Hasonlóan vélekedett az Info Rádiónak nyilatkozó Inántsy Ferenc. Az Alma Terméktanács főtitkára elmondta: jelenleg az alma kilója kétszáztól ötszáz forintig kapható. A szakértő úgy vélekedett, hogy a múlt heti fagykárok hatásai az almapiacon nem a nyári, hanem az őszi, illetve a jövő évi áraknál jelentkeznek majd. Ennek mértékéről azonban még korai lenne nyilatkozni, mivel a – Szabolcsban például 18 milliárd forint árbevétel-kiesést hozó – fagykárok jellemzően északon pusztítottak, az ország más régióiban jó termés ígérkezik. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piacfigyelő rendszere szerint az alma kilóját, fajtától függően, a múlt hét elején az előző év azonos időszakához képest 50-70 százalékkal drágábban, átlagosan 220-230 forint között árulták.
A Központi Statisztikai Hivatal tegnapi gyorsjelentése szerint márciusban összességében 48,2 százalékkal magasabb árat kaptak terményeikért a gazdálkodók, mint egy évvel korábban. Ezen belül a növényi termékek 67,3 százalékkal, az állatiak pedig 15,5 százalékkal drágultak. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés költsége 16,1 százalékkal nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.