Hadüzenet a táppénzcsalóknak

Az Országgyűlés e heti, kétnapos ülésén kezdheti tárgyalni a költségvetési csalás tényállásának a kormány által kezdeményezett bevezetését, emellett dönthet a polgárőrségek működési feltételeinek szigorításáról is. Közben éles szóváltás volt a kormány és az MSZP között Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó, pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslata miatt.

Munkatársunktól
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb próbálkozás. Varga Mihály szerint a kormányzatnak keresnie kell a törvényes megoldást arra, hogy azok a volt politikusok is visszafizessék végkielégítésüket, akik felelősek azért, ami az országgal történt az elmúlt években. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt a Hír TV Péntek 8 című műsorában mondta azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság szerint visszaélés esetén akár öt évre visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó. (MN)


Az Országgyűlés holnap foglalkozhat a büntető törvénykönyv (Btk.) kormány által javasolt kiegészítésével, amely két új tényállást: a költségvetési csalást és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélést vezet be. A kabinet indokolása szerint erre a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések csökkentése miatt van szükség. A Btk. módosítása után két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók ezen bűncselekmények elkövetői.
Közben éles szóváltás volt hétvégén nyugdíjügyben a nagyobbik kormánypárt és a szocialisták között. A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson negyven-egynéhány éves, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget.
Szijjártó Péter és Lázár János az MTI-hez eljuttatott közös közleményében az MSZP-s Harangozó Tamás szombati sajtótájékoztatójára reagált, ahol az ellenzéki képviselő azt mondta, pártja szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen a fideszes Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó, pénteken benyújtott alkotmánymódosítási javaslata. Eszerint a Fidesz módosítaná a jelenlegi alkotmányt, és kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. A javaslat miatt országszerte felgyorsítja a sztrájkbizottság alakítását a Liga Szakszervezetek, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az alkotmánymódosítást. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is tiltakozott a terv ellen.
A Ház a hét első napján szavaz a polgárőrségről szóló törvény közterületek rendjének fenntartását célzó módosításáról. Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága által előterjesztett változtatások rögzítenék, hogy a polgárőrség csak a rendőrséggel kötött írásbeli megállapodás alapján és ellentétes szerződés hiányában kizárólag saját székhelyén végezheti tevékenységét.
A parlament emellett megtárgyalhatja az egyenruhás bűnözés hátterét feltárni hivatott eseti bizottság létrehozásához benyújtott módosító indítványokat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.