Hajléktalanellátás helyett jutalom

Másra költötték a pécsi hajléktalanok ellátásáért felelős szervezetnél az elnyert pályázati pénzt, így jelenleg harmincmilliós adóssággal birkózik a Támasz Alapítvány. A szervezetnél ugyanakkor több százezres jutalmakat osztottak, s lemondása után a volt vezető is milliókkal lehet gazdagabb.

Bóka Máté Ciprián
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baranyai megyeszékhelyen a várossal kötött megállapodás szerint a Támasz Alapítvány működteti – többek között – a hajléktalanok nappali melegedőjét, átmeneti szállását, fenntart menedékhelyet és ápolóotthont is, valamint utcai szociális munkát is végez. Az alapítvány tavaly csaknem 160 milliós állami és 45 milliós önkormányzati támogatásból működött. A szervezet elnöke tavaly év végén mondott le posztjáról.
– Az alapítvány tavaly majdnem 40 milliós mínusszal zárt – közölte Fonai László, a szervezet új vezetője, aki a feltárt pénzügyi és adminisztrációs hiányosságokat az önkormányzatnak is jelezte áprilisban, mondván, azok kétségessé teszik további működésüket is. Közölte, bár tízmillió forintot meg tudtak takarítani eddig, a hiány jelentős részét egy, a szegény sorsú családok lakhatásának segítésére létrehozott Hajléktalanokért Közalapítványtól elnyert, csak részben felhasznált pályázati pénz jelenti. A Támasz Alapítvány ugyanis 30 millió forintot nyert, de csupán kilencmilliót használt fel a célra, a többit másra fordította, így 2010 decemberéig vissza kellett volna már fizetnie 21,8 milliót.
A volt vezető, Sándor Andrea a PécsMa.hu portálnak úgy nyilatkozott, csupán a még futó uniós pályázatok előfinanszírozása miatt léptek fel likviditási gondjaik, s szerinte amíg ő vezette a szervezetet, a közalapítványnak visszautalandó forrás is rendelkezésre állt. Beszédes, hogy a Támasztól tavaly év végén önként távozó két munkatárs 800 ezer és 300 ezer forintos jutalmat kapott, s ők – információink szerint – éppen a volt vezető egy másik alapítványánál kaptak munkát. Ráadásul az exelnök lemondása csaknem 3,3 milliós kiadást jelent a Támasznak, hiszen annak ellenére, hogy önként távozott, három hónap felmondási időre is kapott juttatást, és háromhavi végkielégítés is jár még neki.
Az önkormányzat hat hónap haladékot adott a szervezetnek. Nem kizárt, hogy a jövőben egyházi fenntartású lesz a pécsi hajléktalanellátás, hiszen így nagyobb állami normatívát igényelhet a város a feladatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.