Harcolhatnak az oktatók

Zord Gábor László
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harchelyzetbe is kerülhetnek – a nemzeti korlátozások feloldását követően – azok a magyar harci helikopteres oktatók, akiket tegnap búcsúztattak a Magyar Honvédség (MH) 86. Szolnok helikopterbázisán Afganisztánba utazásuk előtt. A légi kiképzés támogató csoport (angolszász rövidítéssel: AMT) 12 főből áll, köztük négy gépparancsnok és lövész repül afgán növendékekkel Mi–24-es harci helikoptereken.
Az sem mellékes, hogy állomáshelyükön, a kabuli repülőtéren két hete tragikus incidens történt: az egyik veterán afgán repülőtiszt jelenlegi szövetségesei ellen fordult, s az amerikai kiképzőmisszió kilenc tagját mészárolta le.
Az információink szerint egyelőre bizonytalan, hogy saját szállító helikoptereivel az MH részt vehet-e és mikortól az afganisztáni műveletekben. Bár az erről szóló vállalás – amelyet már a jelenlegi kormány újított fel – eredetileg azt vizionálta, hogy 2012 első negyedévétől kerülne ki Afganisztánba két, korszerűsített magyar helikopter, immár bizonyosnak látszik, hogy ezt legalább féléves késéssel lehet csak teljesíteni.
A magyar elképzelések megvalósulását két tényező is hátráltatja. A többnemzetiségű helikopter- kezdeményezés (más néven vilniusi kezdeményezés) részeként közös finanszírozásból korszerűsítendő, majd Afganisztánba telepítendő magyar Mi–17-esek ügye nem halad előre. A NATO illetékes ügynöksége által a munkálatok elvégzésére kiválasztott cseh cég, a LOM Praha ugyanis jelenleg nem rendelkezik az eredeti orosz gyártó jóváhagyásával, így a felújításra és modernizációra előkészített magyar forgószárnyasokat egyelőre nem tudták kiszállítani Szolnokról Prágába. Honvédségi források hangsúlyozzák, hogy nem a tárcát sújtó 27 milliárdos költségvetési megszorítás hátráltatja a programot.
A másik probléma, hogy az MH továbbra sem tud hozzájutni ahhoz a két Mi–8-as helikopterhez, amelyeket Finnország ajánlott fel, s amelyek a magyar személyzetek felkészítését szolgálhatnák idehaza. Az akadályt ebben az esetben is az orosz hozzájárulás hiánya jelenti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.