Hazánkat dicsérte Merkel

Köszönetet mondott a magyar uniós elnökség eddigi munkájáért a Berlinbe látogató Orbán Viktornak a német kancellár. Angela Merkel úgy értékelte, az eltelt hónapokban az Európai Unió előtt álló legfontosabb feladatok megvalósítása terén sikerült jelentős haladást elérni.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újjászületés dokumentuma. A Magyarország előtt tornyosuló akadályok felszámolása kiindulópontjának, az újjászületés dokumentumának nevezte az új alaptörvényt Orbán Viktor a Die Welt című lap csütörtöki számában megjelent írásában. A kormányfő szerint egyben erőt is ad ahhoz a felismeréshez, hogy elmúlt a jóléti társadalom ideje, s beköszöntött a munka társadalmának időszaka. Több jelent, kevesebb történelmet című válaszcikkében Thomas Schmid, a német konzervatív lap kiadójának vezetője viszont arról értekezett, hogy sem az új alaptörvényt, sem a médiatörvényt Európában és Magyarországon sem mindenütt fogadták örömmel. Bővebben a 3. oldalon


Jónak nevezte a kétoldalú német–magyar kapcsolatokat tegnap Angela Merkel. Orbán Viktorral közösen tartott berlini sajtótájékoztatóján a német kancellár külön kiemelte a gazdasági együttműködést, utalva a magyarországi német beruházói tevékenységre. Merkel hangsúlyozta, hogy a német vállalatok elismerik a magyar beruházási környezetet, és hosszú távra terveznek. Ezzel kapcsolatban az MTI által is idézett Orbán Viktor megjegyezte, Németország – mint fogalmazott – stratégiai partnerként tekint Magyarországra, és magyar részről is így tekintenek a német iparra. A magyar kormányfő tájékoztatta német kollégáját a magyarországi helyzetről. A kancellárnak elmondta, hogy egy évvel ezelőtt Magyarországot a pénzügyi összeomlás széléről kellett visszarántani. Mint mondta, „megkezdtük az ország konszolidációját és átszervezését, és ennek eredményeként sikeresen tértünk vissza a pénzügyi piacokra”. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarországot immár nem a Nemzetközi Valutaalap, nem az Európai Unió, hanem a nemzetközi pénzpiac finanszírozza. A kormányfő szerint ez a legfontosabb értékítélet, ami egy gazdaságpolitikáról kiállítható.

*

Orbán Viktor elmondta, hogy a gazdaság finanszírozása terén Magyarország a saját lábán áll, külföldi kormányzati segítségre nincs szüksége. Utalt az előző napi kötvénykibocsátásra, hangoztatva, hogy ezzel az erre az évre szükséges pénzügyi eszközöket sikerült begyűjteni.
A magyar uniós elnökségről szólva Orbán Viktor elmondta, az európai stratégiai ügyek megítélésében a két ország álláspontja egyezik. Hangsúlyozta, Magyarország rendkívül fontosnak tekinti az európai vívmányok megőrzését, beleértve a gazdasági kormányzáshoz szükséges jogszabályok megalkotását, valamint a schengeni rendszer előrevitelét, továbbá Horvátország uniós tagságának biztosítását. Angela Merkel a schengeni bővítéssel kapcsolatban utalt arra, hogy Bulgária és Románia tervezett csatlakozásával kapcsolatban meg kell várni az Európai Bizottság nyári jelentését, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások sikerrel érnek véget. Egy médiatörvénnyel és az új alaptörvénnyel kapcsolatos külföldi bírálatokat firtató kérdésre válaszolva Orbán Viktor közölte, Németország részéről semmi olyan megnyilvánulást nem tapasztalt, ami beavatkozást jelentett volna.
Orbán Viktor este üzletemberek előtt tartott előadást Magyarországról, amelyen megbízható gazdasági, illetve üzleti partnernek nevezte hazánkat a legnagyobb német kereskedelmi bank, a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.