Helykeresés után igazi feladatok

Deák Zsigmond
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve állt fel a jelenlegi kormány, így mostanában sorjáznak az elmúlt időszak értékelései. A miniszterelnök sportügyi tanácsadója, Balogh Gábor kicsit később, tavaly júliusban fogott munkához ebbéli minőségében. Az egykori olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázóval decemberben készítettünk interjút, amelyben terveiről faggattuk, most pedig rövid „önértékelésre” kértük.
„Az első időszak a mozgalmas helykeresésé volt, ezalatt letisztult, melyek azok a területek, ahol azonnali beavatkozásra van szükség a magyar sport jövője érdekében, s ahol én is tudok érdemben segíteni.” Ehhez a forrást többek között az EGT norvég finanszírozási alaptól Balogh Gábor tárgyalásainak köszönhető közel ötmilliárd forint jelentette, ami a társtárcákkal karöltve hasznosítható. A konkrét tervek némelyikéhez szükségeltetett a tanácsadó élsportolói múltja, pontosan tudta például, mekkora szükség van a tatai edzőtábor energetikai rekonstrukciójára, ami most megvalósulhat. Emellett jut pénz például az idősek mozgásgazdagabb szabadidő-eltöltésére, vagy a hátrányos helyzetű gyermekek sport általi integrációjára.
„A magyar sport kiaknázatlan humánerőforrása éppen a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek között keresendő, a projekt sikere a közrend, a népegészségügy, s általában a társadalom előnyére válhat” – mondta Balogh Gábor. Decemberi interjújában úgy fogalmazott, kapocs lenne a kormány és a sportágazat között, s lobbizna utóbbi érdekében; ennek további eredményei a közeljövőben is várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.