Hold és víz

Hegyi Zoltán
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól még, hogy az Európai Unió a gyógyszerlobbi nyomásának engedelmeskedve odapörkölt egyet a gyógynövényeseknek, és ezentúl majd nem minősül gyógyhatású készítménynek a Feri bácsi kamillája, a természet nem sértődött vérig, önzetlenül ontja továbbra is a javakat. Május van és telihold, ami már önmagában is komoly ajándék, a kamilla pedig harmonizálja az energiákat, teafőzete megnyugtatja a háborgó gyomrot. A kertünkben is megtalálható gyermekláncfű energiatisztító hatású, ezáltal elűzi a fejfájást, és bátran fogyasztható salátaként. A körömvirágbalzsam hatására ellazulhatunk, a martilapu leve gyógyír lehet fülfájásra, az orbáncfű idegnyugtató, a mezei katángból készült tea helyreállítja agyunk befogadóképességét, a csalán vértisztító hatású, és pompás főzeléket és szörpöt lehet belőle készíteni, a citromfű energiái erősítik az idegeket, a lándzsás útifű pedig gyógyítja a sebeket és a rovarcsípéseket. Mindezt Regina Engelke Kertészkedés a Holddal (Mérték Kiadó, 2011) című könyvéből is megtudhatjuk, noha a szerző – amint az a címből is kitűnik – nem csak a földre koncentrál. Ami, tekintve, hogy minden összefügg mindennel, igen helyes alapállás, eredendően nem ezoterikus attitűd, sőt ellenkezőleg. Régen, már jóval a tévékertészek megjelenése előtt (ez olyasféle foglalkozás, mint a tévészakács) figyelték eleink a Holdat, hatalmasságok híres kertjeiben erre a célra külön tudós ember állt rendelkezésre, nagyapáink meg tökéletes bizonyossággal tudták, mikor kell kimenni kapálni. Mert a tudás, ami most drámai módon elveszni látszik, egyszerűen öröklődött. A kertészkedés tudatosan vagy tudattalanul összhangban volt a Holddal. Ez nemcsak több termést és szebb növényeket jelentett, hanem az volt a cél, hogy természetes környezetben éljenek. Ez a munka nem csak abból áll, hogy a megfelelő időpontokban cselekszünk, érzékennyé válunk általa környezetünkre és a külvilágra, melyet összefüggések hálójaként láthatunk. Ha ezt megtanuljuk, nemcsak növényeink fejlődnek jobban, hanem gondolkodásunk is, ami egyébként már éppen megérett egy nagygenerálra. Engelke üzenete tényleg angyali, és köztudott, hogy a Holdhoz tartozik a víz is, amivel most komoly bajok vannak a faluban, ahol élek. Történt ugyanis, hogy megkezdődtek, majd félbe is szakadtak a csatornázási munkálatok, méghozzá minden előzetes kérés és ésszerű javaslat figyelmen kívül hagyásával, oly módon, hogy a végeredmény elsősorban a kivitelező és az üzemben tartó érdekeit szolgálja majd. Lefordítom: gyere, leveszlek. Egy kistelepülésen állandósulhat a dugulás, mert nem keletkezik elég szennyvíz. Ezt ivóvízzel (!) kell pótolni, a víz- és a csatornadíj megugrik, erre a lakosság spórolással válaszol, ami további duguláshoz és áremeléshez vezet, és így tovább a végtelenségig, szokás szerint. Itt még nem tartunk, de a baj máris megtörtént. Egy hónappal ezelőtt eltűnt a víz a kutakból, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Egyelőre azonban még csak nézzük az eget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.