Homokóra kőszénnel

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szénnel töltött kétméteres homokórát állított fel a hazánkba érkezett európai energetikai miniszterek szállodája előtt a Greenpeace, hogy rámutasson: az úgynevezett „piszkos energiák” hamarosan kifogynak, a klímaváltozás egyre több kárt okoz, így nincs már vesztegetni való időnk, hogy átálljunk a megújuló energiaforrások felhasználására. A miniszterek az Európai Unió 2050-ig szóló energetikai terveiről tartanak véleménycserét a napokban. Az Európai Bizottság várhatóan még idén nyilvánosságra hozza az EU energia-útitervét. Az útiterv több lehetőséget vázol majd arra vonatkozóan, hogy négy évtized alatt miként csökkentsék az unió tagállamai a szén-dioxid-kibocsátást
80-95 százalékkal. A Greenpeace azt a lehetőséget akarja a figyelem középpontjában látni, amely száz százalékban megújuló energiára és energiahatékonyságra épít.
A Greenpeace klíma- és energia-kampányfelelőse, Stoll Barbara elmondta: az egekbe szökő olajárak, apadó készletek mellett és a nukleáris energiába fektetett bizalom megrendülésekor itt az ideje, hogy Európa a megújuló forrásokat és az energiahatékonyságot válaszsza. Számos irat igazolja, hogy Európa 2050-re el tudja érni a teljes mértékben tiszta energiát, s élvezheti ennek előnyeit, a biztonságos, környezetbarát energiaellátást és az olcsóbb üzemanyagokat. Például a német kormány környezetvédelmi tanácsadó testületének elemzése, az osztrák kormány tanulmánya és a dán kormány klímaügyi bizottságának jelentése – emlékeztetett a Greenpeace szakértője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.