Hullámmozgás a börzéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 17,71 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 23 670,80 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 15,1 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen alakult az előző napi záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgalmas nap volt a tőzsdéken, ahol enyhe optimizmussal indult a kereskedés, majd hirtelen lejtmenetbe kapcsoltak az indexek – értékelte közleményében a tegnapi fejleményeket Varga Zoltán, a Quaestor elemzője. A nemzetközi mozgások alól nem volt kivétel a BUX sem. Délután érkezett egy vártnál rosszabb amerikai munkaerő-piaci adat, amely az elemző szerint még inkább elkeserítette a befektetőket.
Tegnap az OTP-részvények ára 75 forinttal, 1,22 százalékkal, 6225 forintra erősödött, a papír forgalma pedig 8 milliárd forintot tett ki. A nap végi emelkedésben bizonyára közrejátszott a kedvező áprilisi államháztartási adat is – mondta a távirati irodának nyilatkozó Gabler Gergely, az Erste Bank részvényelemzője, aki szerint a következő egy évben az OTP árfolyama a céltartalék fokozatos felszabadításával párhuzamosan emelkedhet. A Mol-részvények ára 255 forinttal, 1,07 százalékkal, 23 495 forintra csökkent, 2,3 milliárd forintos forgalomban. Az olajcég árfolyamára az olaj árának 6,5 dolláros esése hatott, de hosszabb távon döntő lehet az is, hogy az üzleti terv készítésekor 80 dolláros Brent-olajárral számolt az olajtársaság, amelynél most jóval magasabb, 115 dollár a fekete arany ára. Márpedig mind a kurdisztáni, mind a szíriai kitermelés igen kedvező képet mutat.
A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,36 százalékkal, 558 forintra esett, a papír forgalma 4 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 150 forinttal, 0,40 százalékkal, 37 850 forintra nőtt, a részvények forgalma pedig 553,4 millió forintot ért el, miközben az Egis
19 millió forintos forgalom mellett 15 forinttal, 0,08 százalékkal,
19 900 forintra emelkedett. A forint euróhoz mért árfolyama tegnap alig változott. Az uniós valutát délután fél ötkor 264,77 forinton jegyezték. A forint a svájci frankkal szemben ugyanakkor a nemzetközi devizapiaci hatások következtében nagyot gyengült. Az árfolyam nap- közben 207 forint alatt is járt, lapzártánk idején ugyanakkor átlépte a 209 forintos határt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.