Időben szállt ki Soros az ezüstből

Munkatársunktól
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzáértők szerint tudhatott valamit Soros György, hiszen épp azelőtt adta el ezüstbefektetéseit az üzletember nevéhez köthető spekulatív alap, mielőtt – egy új tőzsdei rendelkezésnek köszönhetően – a nemesfém néhány nap leforgása alatt 15 százalékot veszített az értékéből . A New York-i tőzsde fémrészlege (Comex) ugyanis az ezüst árának szárnyalását kihasználó spekulációt egy olyan szigorítással próbálta letörni, amellyel jelentősen megnövelte a nemesfém vásárlásához szükséges letéti követelményt.
A Comex több lépésben is változtatott az ezüst vételének feltételein: legutóbb 12 százalékkal emelte a vásárló fél befektetési számláján kötelezően elhelyezendő összeget, így a letéti követelmény az elmúlt egy hét alatt összességében 38 százalékkal emelkedett. Az ezüst ára ennek következtében zuhanni kezdett. Ezt azonban Sorosék már nem várták meg, mert még a szigorítás előtt, időben túladtak a két évig gyűjtögetett nemesfémkészletük legjaván.
A magyar származású üzletember befektetési alapja amúgy is jól járt az ügyleten, mert az ezüst ára az elmúlt egy évben 170 százalékkal nőtt – 2008 eleje óta megnégyszereződött –, a múlt heti szigorítás előtt pedig történelmi csúcsot döntött. Ekkor a nemesfém ára harminc éve nem látott szintre emelkedett. A Wall Street Journal tegnapi blogbejegyzése szerint Soros ezüsteladása jól példázza, hogy „a világ hozzáértő üzletemberei” hogyan használták ki a válság után meredeken felfelé ívelő nemesfém-keresletet. Soros alapjának vezetője, Keith Anderson azzal magyarázta az arany- és ezüstkészletek zömének eladását, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve továbbra is pénzt pumpál a piacokra, elősegítve ezzel a pénz értékének megóvását, egyszersmind feleslegessé téve a nemesfém-felvásárlást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.