Ipari fogyasztók hátrányban

Dékány Lóránt
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rontják az ipari termelők versenyképességét a földgázpiaccal kapcsolatban meghozott áprilisi miniszteri rendeletek – véli az Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés (Ipenerg). A szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében arra emlékeztet, hogy a fejlesztési tárca vezetője felszabadított 285 millió köbméter földgázt a stratégiai tárolóból. Ennek oka az, hogy az itt tárolt fűtőanyagot még a mostanihoz képest 10-20 százalékkal alacsonyabb áron helyezték a föld alá. A rendelet szerint ezt az E.ON-on és a Magyar Villamos Műveken (MVM) keresztül a lakossági fogyasztók, a közintézmények, illetve a távhőtermelők kapják meg. Az Ipenerg szerint azonban a stratégiai tároló feltöltését valamennyi fogyasztó fizette, akárcsak a most felszabadított mennyiség visszapótlását. Ezáltal becsléseik alapján a többi felhasználóra 4-6 milliárd forintos többletköltség tevődik.
Egy másik miniszteri rendelet alapján az MVM és az E.ON napi 4-4 millió köbméteres kapacitást köthet le az Ausztria felől érkező gázvezetéken, ahol most olcsóbb fűtőanyag érkezik hazánkba. E mennyiséget szintén az egyetemes fogyasztók, valamint a távhőtermelők kapják. Az Ipenerg szerint így a magyar ipari fogyasztókat elzárták a kedvező árú gázforrástól, ami több tíz milliárd forintra tehető versenyhátránnyal jár számukra a külföldi versenytársakkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.