Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 15.
A csöngei Weöres Sándor. Fényképkiállítás nyílik Tatán Weöres Sándor költőről.
Helyszín: Esterházy-kastély (Tata, Hősök tere 6–8.).
Időpont: 15 óra

Május 16.
Kávé és külpolitika. A külügyi intézetben A Fekete-tenger stratégiája és a román külpolitika címmel Lönhárt Tamás, a Babes–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa tart előadást.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

A lengyel keleti politika. 1989 után új államok születtek a közép-európai térségben: a szabadságát elnyert Lengyelország a demokratikus és piacgazdasági átmenet rögös útjára lépett. Ezzel párhuzamosan 1991-ben darabjaira hullt a Szovjetunió, és romjain független nemzetállamok jöttek létre. A keleti politika tekintetében a varsói diplomácia az emigrációban kiadott Kultura című folyóirat évtizedekkel korábban megfogalmazott elveit tette magáévá. Ennek lényege: Lengyelországnak támogatnia kell a határaitól keletre fekvő országok, Ukrajna, Litvánia, Fehéroroszország nemzeti függetlenségét, valamint a nemzeti identitás helyreállítására tett erőfeszítéseiket. Ugyanakkor a lengyel kormányzatnak szem előtt kellett tartania azt a tényt is a szomszédokkal való kapcsolattartásban, hogy ezekben az országokban több százezres, magát lengyelnek tartó kisebbségi közösség él. A kérdésről Lagzi Gábor, a Debreceni Egyetem lengyel nyelv és irodalom tanszékének tanársegéde írt könyvet A lengyel keleti politika – Lengyelország keleti szomszédság- és nemzetpolitikája, 1989–2009 címmel. A Terra Recognita Alapítvány gondozásában megjelent tanulmánykötetet Zahorán Csaba, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa és Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa mutatja be.
Helyszín: Lengyel Intézet (1065 Budapest, Nagymező utca 15.).
Időpont: 17 óra

Mikor iszunk már egy korty pálinkát? A minőségi pálinkák főzéséről Komoróczi Lajos agrármérnök beszél.
Helyszín: Balaton Kongresszusi Központ és Színház (Keszthely, Fő tér 3.).
Időpont: 18 óra

Május 17.
Kelet-Európa és a Kreml. Kun Miklós történészprofesszor, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézetének vezetője tart előadást Kelet-Európa a Kreml árnyékában, 1944–1953 címmel.
Helyszín: Gál Ferenc Hittudományi Főiskola, Klebelsberg-terem (Szeged, Dóm tér 6.).
Időpont: 16 óra

Kelet és Nyugat Szűz Máriáról. Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást Szűz Mária a keleti (ortodox) és nyugati (latin kereszténység) gondolkozásban címmel.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra
A római iskola és Aba Novák Vilmos Ludmann Mihály művészettörténész diavetítéssel egybekötött sorozatának következő témája. A jegyár 600 forint.
Helyszín: Klebelsberg-kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Palackozott katódsugarak és zenélő villámok. A fizika történetében számtalan legendássá vált kísérletet találunk, amelyet reprodukálni ma is izgalmas feladat. A katódsugarak felfedezése teremtette meg az alapját a képmegjelenítés technikájában majdnem száz évig egyeduralkodó képcsőnek. Az esten visszaidézik az első katódsugárcsövet a lehető legegyszerűbb kivitelében. Más legendás kísérlet, mint például a nagyfeszültségű szikrát előállító Tesla transzformátor nem került ugyan a mindennapi gyakorlatba, de máig világszerte építik újra és fejlesztik tovább, hogy félelmetes és akár zenét is sugárzó szikrákat keltsenek vele. Ilyen transzformátort „bír nótára” a Pécsi Tudományegyetem két tanár előadója, Kiss Mátyás és Szász János. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

Párkapcsolati konfliktuskezelés szavak helyett tettekkel. A témáról Szendi Gábor klinikai szakpszichológus beszél, amit kötetlen társalgás követ.
Helyszín: Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Szombathely, Ady tér 5.).
Időpont: 19 óra

Május 18.
Korrajz, családtörténet a XX. századból. Görög Sándor akadémikus Repkényszaggatás című most megjelent kötetét Náray-Szabó Gábor akadémikus, az MTA könyvtárának főigazgatója mutatja be.
Helyszín: MTA könyvtára; Vasarely-terem (1051 Budapest, Arany János utca 1.).
Időpont: 15 óra

Egészség = boldogság? A pécsi Fact Intézet országos reprezentatív vizsgálatot végzett tavaly az egészség, a boldogság és a közösség kapcsolatáról, összefüggéseiről a magyar társadalomban. A kutatás eredményeit Tistyán László szociológus ismerteti. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Május 19.
Energiastratégiák. A témáról Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára, valamint Dorsánszki Zsolt, az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető titkára beszél. A házigazda: Kádár Péter tanár.
Helyszín: Óbudai Zöld Szabadegyetem (1034 Budapest, Bécsi út 96/b).
Időpont: 17 óra

Tények és tévhitek a vörösiszappal kapcsolatban. Az ajkai tragédiát követően a timföldgyártás rendkívül nagy tömegben képződő melléktermékéről, a vörösiszapról nemcsak számos eddig nem ismert adatot tudtunk meg, hanem sok tévhit is elterjedt. Sipos Pál, a Szegedi Tudományegyetem TTIK szervetlen és analitikai kémia tanszékének docense bemutatja azokat a tényeket, amelyeket érdemes ismerni a vörösiszappal kapcsolatban, megkíséreli cáfolni a veszélyességével kapcsolatos megalapozatlan állításokat. Felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra is, amelyekre fontos odafigyelni a vörösiszap kezelése, szállítása, tárolása alkalmával.
Helyszín: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (Szeged, Somogyi utca 7.).
Időpont: 17 óra

Krúdy-zóna. Az e heti előadás címe: A zöld színpad – Lóversenyek, futtatók, zsokék, fogadók. A sorozatot szerkeszti és vezeti Fábri Anna irodalomtörténész, vendég Bacher-Tuli Andrea történész. Közreműködik Bauernhuber Enikő és Szabó András előadóművész. A belépőjegy 800 forint.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Asztali beszélgetések. Mi határozza meg a fiatalokat? A szülők, a média, az egyház vagy az iskola? Tud-e javítani egy fiatal a helyzetén vagy nem? Tudunk-e segíteni a fiataloknak, vagy hátráltatjuk őket? Miért mondja Jézus, hogy „ilyeneké az Isten országa”, ha mindig gondunk van velük? A felnövekvő generáció lehetőségeiről Vekerdy Tamás pszichológus és Csepregi András evangélikus teológus beszélget.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Család és társadalom. Czakó Gábor író tart előadást A kereszt családja címmel a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége belvárosi csoportjának meghívására.
Helyszín: Szent Kinga Otthon (1053 Budapest, Egyetem tér 5. I/5.).
Időpont: 19 óra

Május 20.
Művészet és pszichoanalízis. A sorozat előadását ezúttal Tverdota György irodalomtörténész tartja József Attila „pszichoiratai” címmel. A vendéglátó Valachi Anna irodalomtörténész.
Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.).
Időpont: 18 óra

Május 21.
Emlékmű a kitelepítetteknek. Ökumenikus istentisztelettel egybekötött emlékműavatást tartanak Budafokon, az evangélikus templom kertjében (a három, egyenként három méter magas dombormű Majzik Mária képzőművész alkotása). Az avatóbeszédet Jókai Anna írónő mondja.
Helyszín: budafoki evangélikus templom (1221 Budapest, Játék utca 16.).
Időpont: 10 óra


Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.